Вихід з бізнесу по-українськи (ч.1)

Сьогодні питання закриття бізнесу є болючим для підприємця через низку бюрократичних процедур, що затягують час. Як правильно та з найменшими затратами вийти з бізнесу, у першій частині своєї статті розповідають партнер «ЮКГ «Яремчук та Партнери» Олена Яремчук та юрист Наталія Безсмертна (друкується мовою оригіналу).

Якщо підприємець вирішить позбутися своєї компанії, існуючої у формі приватного підприємства або товариства з обмеженою відповідальністю - то варіантів декілька.

Серед них - передача корпоративних прав іншій особі (відступлення або продаж), ліквідація за власним рішенням та ліквідація через процедуру банкрутства, а також реорганізація підприємства (шляхом його приєднання до іншої юридичної особи, або об'єднання з іншим підприємством).

Реорганізація підприємства дозволить його власникові перекласти тягар обов'язків перед кредиторами на правонаступника, що дає можливість прискорити його ліквідацію. Складність і тривалість процедури закриття підприємства залежить, насамперед, від обраного способу закриття.

Компанії, що надають послуги з супроводу закриття бізнесу, часто розміщують рекламні оголошення на кшталт «Ліквідація підприємства за один день». Проте, варто зауважити, що тут мається на увазі не ліквідація, а переоформлення. Процедура ця може бути застосована до «пустих» підприємств, що не ведуть господарської діяльності, не мають активів і найманих працівників (за винятком директора, який, як правило, є і власником).

Така процедура проводиться наступним чином: власник підприємства, що бажає його закрити, передає свої корпоративні права іншій особі. Одночасно відбувається й зміна керівника підприємства. Після того, як будуть зареєстровані відповідні зміни до установчих документів і відомостей в державному реєстрі, власник, умовно кажучи, може забути про підприємство, а його новий власник - розпоряджатися ним на свій розсуд (ліквідувати, продати або використовувати).

Теоретично всі вищезазначені дії дійсно можливо провести за один день (хоча більш реальний термін - кілька днів). Відповідно до вимог закону для цього оформляється нотаріально завірена заява власника (учасника ТОВ, власника ПП) про відступ ним своїх корпоративних прав іншій особі або нотаріально завірений договір купівлі-продажу частки. Однак, як показує практика, 90% державних реєстраторів вимагають саме договір купівлі-продажу. На його підставі підписується протокол загальних зборів учасників ТОВ (розпорядження власника ПП) про зміну складу засновників (зміну власника), внесення змін до установчих документів та зміну директора. Далі проводиться державна реєстрація таких змін.

При цьому не слід забувати про низку важливих нюансів:

1. Невідомо, як новий власник підприємства надумає розпорядитися ним, тому всі документи про передачу прав власності слід оформити належним чином (щоб не створювати підстав для можливого оскарження правомірності угоди) і зберігати тривалий час. Це забезпечить, в першу чергу, спокій попереднього власника.

2. Якщо власник підприємства є також його директором, йому варто переконатися, що всі державні органи (органи статистики, Державної податкової служби, управління Пенсійного Фонду), а також банк, в якому відкрито рахунок, повідомлені про зміну керівника.

Закриття юридичної особи шляхом ліквідації - процедура складна та затратна. Її тривалість може затягнутись від трьох місяців до року й більше.

Процедура включає в себе кілька етапів:

1. Прийняття рішення про ліквідацію.

2. Внесення до реєстру відомостей щодо прийняття рішення про припинення підприємства та публікація необхідної інформації в спеціалізованому виданні.

3. Повідомлення кредиторів та розрахунок з ними.

4. Отримання довідок про відсутність заборгованості перед податковими органами та державними цільовими фондами (для цього суб'єкт, що ліквідується, піддається всім можливим та неможливим перевіркам).

5. Складання ліквідаційного балансу та його затвердження.

6. Реєстрація припинення юридичної особи шляхом ліквідації.

Окремий вихід

У окремого учасника юридичної особи також є кілька варіантів виходу з бізнесу. Наприклад, вихід учасника з юридичної особи або відступлення (продаж) частки учасника для ТОВ.

Перевагою виходу для учасника є те, що у учасника є право виходу в будь-який час за умови попередження про це інших учасників. При виході учаснику виплачується вартість частини майна підприємства, пропорційна його частці в статутному капіталі. Така оплата повинна бути проведена протягом 12 місяців з дня виходу після затвердження річного звіту. Вклад також може повертатися повністю або частково в натурі на вимогу учасника, який виходить.

Що стосується відступлення учасником своєї частки, то ст. 53 Закону «Про господарські товариства» передбачає, що учасник може відступити як частину своєї частки, так і свою частку повністю одному або декільком учасникам господарського товариства. Учасник має право також відступити свою частку господарському товариству, яке, в свою чергу, має продати її впродовж 12 місяців після такого відступлення або відповідно зменшити статутний капітал.

Якщо протилежне не передбачено в Статуті, учасник також може поступитися часткою третій особі. Однак, не треба забувати, що в учасників господарського товариства є переважне право на придбання частки. Тільки після отримання від учасників товариства нотаріально засвідчених письмових заяв про відмову від придбання частки, учасник, що виходить, зможе продати таку частку третій особі.

Крім того, в Статуті товариства може бути передбачено заборону учасника на відступлення частки третім особам, в разі чого він буде обмежений учасниками юридичної особи, що може значно ускладнити процес виходу в окремих випадках.

 

«ЮрЛига», 02.12.2011 г.