Стаття 702. Продаж товару за зразками

1. Сторони можуть укласти договір купівлі-продажу товару на підставі ознайомлення покупця із зразком товару (за описом, каталогом тощо).

2. Договір купівлі-продажу товару за зразком є виконаним з моменту доставки товару у місце, встановлене договором, а якщо місце передання товару не встановлене договором, - з моменту доставки товару за місцем проживання фізичної особи-покупця або місцезнаходженням юридичної особи-покупця, якщо інше не встановлено договором або законом.

3. Покупець до передання товару має право відмовитися від договору за умови відшкодування продавцеві витрат, пов'язаних із вчиненням дій щодо виконання договору.

Коментар:

Однією з форм договору роздрібної купівлі-продажу є продажу товарів за зразками. Зразком слід розуміти товар, виставлений у торговому, демонстраційному залі для ознайомлення покупців і продажу їм товарів того ж роду. З цією самою метою використовується опис товару, його зображення в каталогах.

Згідно з Рекомендаціями щодо організації продажу товарів за зразками існують дві основні форми такого продажу: 1) з відпуском товарів у торговельному (демонстраційному) залі магазину; б) з доставкою відібраних товарів додому покупцеві безпосередньо зі складів оптових чи роздрібних торговельних підприємств (організацій) або від підприємств-виробників.

Так, за зразками з торговельного (демонстраційного) залу магазину проводиться продаж тканин, канцелярських виробів, культтоварів, іграшок, металевої та шкіряної галантереї, виробів з пластмаси, панчішно-шкарпеткових виробів, парфумерно-косметичних та інших товарів. Тоді як за зразками з доставкою додому покупцям проводиться продаж меблів, холодильників, швейних і пральних машин, піаніно, предметів сантехніки, мотоциклів, моторолерів, велосипедів усіх видів, металевих і пластмасових човнів, двигунів для човнів, дитячих колясок та інших великогабаритних товарів.

Договір з умовою доставки оформлюється трьома документами: касовим і товарним чеками, а також квитанцією (іншим документом встановленої форми) на доставку (зборку, установку, пуск, якщо товар потребує спеціальної зборки, установки, підключення). Укладеним договір роздрібної купівлі-продажу вважається з моменту видачі покупцеві вказаних документів.

Моментом виконання договору роздрібної купівлі-продажу товарів за зразками є момент доставки товару в місце, встановлене договором, а в тому випадку коли таке місце в договорі не зазначене, - з моменту доставки товару за місцем проживання фізичної особи - покупця або за місцезнаходженням юридичної особи - покупця. Місце доставки визначається в квитанції чи іншому документі встановленої форми. Інший момент виконання договору може бути встановлений законом або договором.

Доставляється товар не пізніше 5 днів з моменту оформлення й оплати покупки. Якщо доставку не здійснено через відсутність покупця вдома в обумовлений час, повторна доставка здійснюється протягом 5 днів після додаткової оплати покупцем вартості доставки.

Якщо договір купівлі-продажу за зразками передбачає зборку, установку чи підключення товару, придбаного покупцем, моментом виконання такого договору є час виконання ним відповідних ДІЙ.

Норми коментованої статті надають покупцеві право в односторонньому порядку відмовитися від виконання договору. Одностороння відмова допускається за наявності двох умов: якщо вона відбулася до передачі товару і якщо покупець відшкодував продавцеві витрати, пов'язані з виконанням договору.