Стаття 798. Предмет договору найму

1. Предметом договору найму транспортного засобу можуть бути повітряні, морські, річкові судна, а також наземні самохідні транспортні засоби тощо.

2. Договором найму транспортного засобу може бути встановлено, що він передається у найм з екіпажем, який його обслуговує.

3. Сторони можуть домовитися про надання наймодавцем наймачеві комплексу послуг для забезпечення нормального використання транспортного засобу.

Коментар:

ЦК України виділив найм (оренду) транспортного засобу в окремий вид договору майнового найму, виходячи із особливостей предмету такого договору. Відповідно до частини 1 коментованої статті предметом договору найму транспортного засобу є повітряні, морські, річкові судна, а також наземні самохідні транспортні засоби тощо.

Відповідно до ст. 15 Повітряного кодексу України повітряним судном є літальний апарат, що тримається в атмосфері за рахунок його взаємодії з повітрям, відмінної від взаємодії з повітрям, відбитим від земної поверхні, і здатний маневрувати в тривимірному просторі.

Морське судно - це самохідна чи несамохідна плавуча споруда, що використовується: для перевезення вантажів, пасажирів, багажу і пошти, для рибного чи іншого морського промислу, розвідки і добування корисних копалин, рятування людей і суден, що зазнають лиха на морі, буксирування інших суден та плавучих об'єктів, здійснення гідротехнічних робіт чи піднімання майна, що затонуло в морі; для несення спеціальної державної служби (охорона промислів, санітарна і карантинна служби, захист моря від забруднення тощо); для наукових, навчальних і культурних цілей; для спорту; для інших цілей (ст. 15 Кодексу торговельного мореплавства України).

Точного визначення річкового судна законодавство України не містить. За загальним розумінням річковим судном є судно, призначене для використання на внутрішніх водних шляхах України та інших країн.

Визначення наземного транспортного засобу можна знайти у Законі України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів". Відповідно до п. 1.5 цього закону наземними транспортними засобами визнаються пристрої, призначені для перевезення людей та/або вантажу, а також встановленого на ньому спеціального обладнання чи механізмів, які підлягають державній реєстрації та обліку в органах Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України та/або допущені до дорожнього руху, а також ввезені на митну територію України для тимчасового користування, зареєстровані в інших країнах.

Вищеперерахованими транспортними засобами перелік об'єктів оренди транспортного засобу не вичерпується. Отже можна зробити висновок, що предметом оренди можуть бути і будь-які інші транспортні засоби (наприклад гужовий транспорт тощо).

В договорі найму транспортного засобу може бути передбачена умова, що такий транспортний засіб передається в оренду з екіпажем, що його обслуговує (більш детально див. коментар до ст. 805 ЦК). В даному випадку до такого договору застосовуються положення про найм транспортного засобу та про відповідне надання послуг екіпажем.

Крім того, сторони договору можуть домовитися про надання наймодавцем наймачеві комплексу послуг для забезпечення нормального використання транспортного засобу (паркування транспортного засобу, технічний огляд перед виходом в рейс, забезпечення транспортного засобу необхідними матеріалами тощо). Надання наймодавцем таких послуг обумовлюється безпосередньо в договорі найму та не потребує додаткового узгодження іншими договорами. Вартість додаткових послуг як правило входить до вартості оренди транспортного засобу, але може обумовлюватися окремо в договорі найму.