Стаття 861. Обов'язок підрядника передати інформацію замовникові

1. Підрядник зобов'язаний передати замовникові разом з результатом роботи інформацію щодо експлуатації або іншого використання предмета договору підряду, якщо це передбачено договором або якщо без такої інформації використання результату роботи для цілей, визначених договором, є неможливим.

Коментар:

На підрядника покладено обов'язок надання інформації разом з результатом робіт в двох випадках: 1) якщо це передбачено договором; 2) якщо цього вимагає характер результату виконаної роботи. Коментованою статтею не визначені форма та обсяг надання інформації підрядником. Сторонам достатньо в договорі детально врегулювати це питання.

Замовник не є професіоналом і об'єктивно може не знати який вид інформації є необхідним йому для нормальної експлуатації отриманого від підрядника об'єкту і не порушить питання про її подання. Тому підрядник, у якого є спеціальні знання, повинен враховувати це і надавати самостійно найбільш повну і детальну інформацію. В деякому випадку при визначенні інформаційного обсягу необхідно врахувати об'єктивну характеристику, технічні параметри та особливості результату підрядних робіт. Інформаційний обов'язок підрядника в споживчих договорах є більш об'ємним. В договорі побутового підряду підрядник повинен врахувати і те, що згідно з Законом "Про захист прав споживачів" від 12.05.91 року в редакції від 01.12.2005 року, встановлена презумпція що споживач не має необхідних знань. Тепер надання повної інформації покладено на підрядника. При цьому він має надати інформацію не тільки необхідну для використання результату робіт але і ту, яка дозволить проводити це небезпечно для майна, життя і здоров'я споживача. Крім того, згідно ст. 869 ЦК України підрядник, що виконує роботи за договором побутового підряду, завжди зобов'язаний надавати замовникові інформацію про роботу, навіть до укладення договору підряду.

Форма надання такої інформації може бути як усною так і письмовою. Подання інформації в усній формі може супроводжуватись демонстрацією виконання результату робіт і навіть проведенням певного навчального курсу з відповідями на питання які виникнуть у замовника під час такого навчання або може обмежитись коротким інструктажем. Про проведення усного інформування доцільно скласти акт з підписанням його обома сторонами чи інший письмовий документ.

Інформація в письмовій формі може надаватись у вигляді інструкції з експлуатації або супроводжуватись передачею комплекту виробничої документації.

Підрядник може поєднати усну і письмову форму в наданні інформації, передбаченою статтею.