Стаття 866. Форма договору побутового підряду

1. Договір побутового підряду вважається укладеним у належній формі, якщо підрядник видав замовникові квитанцію або інший документ, що підтверджує укладення договору.

Відсутність у замовника цього документа не позбавляє його права залучати свідків для підтвердження факту укладення договору або його умов.

Коментар:

Відповідно до ст. 208 ЦК України в разі участі юридичної особи на стороні підрядника та при сумі замовлення більше 340 грн. договір має вчинятись у письмовій формі (застосування положень ч. 1 ст. 206 виключається у зв'язку із тим, що між укладенням договору та його повним виконанням обов'язково проходить час виконання роботи). В усіх інших випадках договір побутового підряду може бути вчинений в усній формі. Проте, спеціальною нормою коментованої статті встановлені вимоги до форми договору: видача квитанції або іншого підтверджуючого документа. Таким чином, такий документ вважається договором, укладеним в письмовій формі, навіть за відсутності підписів обох сторін (згідно ч. 2 ст. 207 ЦК). З іншого боку, для договору, що може бути вчинений усно, видача квитанції є обов'язковою умовою для додержання форми.

За відсутності у підрядника екземпляру договору або інших підтверджуючих документів, він має доводити факт укладення договору у загальному порядку. При відсутності необхідних документів у замовника йому дозволяється залучати свідків для підтвердження факту укладення договору або його умов.

Згідно Правил побутового обслуговування населення укладення угоди підтверджується документально оформленим договором або розрахунковим документом встановленої форми. Окремо Правила називають розрахункові документи, що підтверджують надання послуги: касовий чек, розрахункова квитанція, квитанція, що є документом суворої звітності. Такі документи мають підтверджувати саме виконання роботи, тобто зобов'язань підрядника, в той же час вони є розрахунковими і підтверджують оплату. Тому названі розрахункові документи можуть вважатись належною формою договору.

Також Правилами побутового обслуговування встановлено, що підставою одержання замовлення (результату робіт) є пред'явлення касового чека, договору, квитанції, квитка. Право на одержання замовлення виникає в силу укладення договору, тому ці документи є такими, що підтверджують його укладання. При цьому у разі втрати названих документів замовник може одержати замовлення за письмовою заявою та поданням документа, який посвідчує його особу. Як зазначалось раніше, при виникненні спору замовником можуть бути залучені свідки.

ВСУ називає можливими доказами у справі квитанцію-замовлення, квитанцію-зобов'язання, що не виключає можливості пред'явлення чеків, інших розрахункових документів, а вказує на різноманітність варіантів оформлення замовлення.