Стаття 949. Обов'язок зберігача повернути річ

1. Зберігач зобов'язаний повернути поклажодавцеві річ, яка була передана на зберігання, або відповідну кількість речей такого самого роду та такої самої якості.

2. Річ має бути повернена поклажодавцю в такому стані, в якому вона була прийнята на зберігання, з урахуванням зміни її природних властивостей.

Зберігач зобов'язаний передати плоди та доходи, які були ним одержані від речі.

3. Тотожність речі, яка була прийнята на зберігання, і речі, яка була повернута поклажодавцеві, може підтверджуватися свідченням свідків.

Коментар:

Повернення речі повинно бути оформлено шляхом підписання певного документу (акта) представниками сторін та скріплення печатками сторін договору, який повинен містити перелік та опис речей, що повертаються зберігачем. У такому випадку сторона договору зберігання може бути впевнена у відсутності претензій іншої сторони щодо кількості/якості речей, що повернені.

В контексті частини 2 коментованої статті у разі відсутності плодів та доходів від речі, що повертається поклажодавцеві, у вказаному двосторонньому документі варто про це окремо зазначити з метою уникнення імовірних спорів в майбутньому.

Спорам щодо стану та/або кількості речей, які повертаються зберігачем, може завадити належне оформлення прийняття таких речей на зберігання, наприклад, шляхом складення двостороннього акта, що містить опис стану та ідентифікуючих ознак кожної такої речі. Подібний документ, складений ще на початку відносин зберігання, стане у нагоді і зберігачу і поклажодавцеві у майбутньому при поверненні таких речей останньому.