Стаття 1036. Строк договору управління майном

1. Строк управління майном встановлюється у договорі управління майном.

Якщо сторони не визначили строку договору управління майном, він вважається укладеним на п'ять років.

2. У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну договору управління майном після закінчення його строку договір вважається продовженим на такий самий строк і на таких самих умовах.

Коментар:

1. Строк договору управління майном визначається за правилами статті 1036 ЦК України.

Договір управління майном вважається строковим договором в силу прямої вказівки закону. У визначенні поняття договору управління майном законодавець вказує на його строковий характер, за яким одна сторона (установник управління) передає іншій стороні (довірчому управителеві) на певний строк майно у довірче управління (ст. 1029 ЦК). Відповідно до ч. 1 ст. 1036 ЦК, якщо сторони не визначили строку договору управління майном, він вважається укладеним на п'ять років. Враховуючи, що умова про строк договору не відноситься до істотних умов договору управління майном (ст. 1035 ЦК), договори управління з невизначеним строком вважаються укладеними на строк п'ять років у силу прямої вказівки закону (ч. 1 ст. 1036 ЦК), а тому не визнаються такими, що неукладені.

2. За змістом ч. 2 ст. 1036 ЦК у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну договору управління майном після закінчення його строку договір вважається продовженим на такий самий строк і на тих самих умовах.

Для припинення договору управління майном у зв'язку із закінченням його строку заінтересована сторона повинна направити до дати закінчення договору письмову заяву про припинення або зміну договору управління після його закінчення з підтвердженням її отримання другою стороною. Для припинення договору управління, укладеного в нотаріальній формі, заява про його припинення або зміну повинна бути нотаріально посвідчена.