Стаття 1183. Відшкодування шкоди батьками, позбавленими батьківських прав

1. Батьки зобов'язані відшкодувати шкоду, завдану дитиною, щодо якої вони були позбавлені батьківських прав, протягом трьох років після позбавлення їх батьківських прав, якщо вони не доведуть, що ця шкода не є наслідком невиконання ними своїх батьківських обов'язків.

Коментар:

Стаття, що коментується, є новелою ЦК України 2003 р. та визначає умови відповідальності батьків, позбавлених батьківських прав, за шкоду завдану їхньою дитиною. Підстави, порядок та наслідки позбавлення батьківських прав передбачені ст. ст. 164 - 166 Сімейного кодексу України. Особи, позбавлені батьківських прав, втрачають права, які випливають із факту спорідненості з дитиною. Разом з тим за такими особами зберігаються певні обов'язки, зокрема обов'язок утримувати дитину (ч. 2 ст. 166 Сімейного кодексу), а також обов'язок відшкодувати шкоду, завдану дитиною.

Оскільки, однак, батьки, позбавлені батьківських прав, не можуть приймати участь у вихованні дитини, їх відповідальність обмежується трьохрічним строком після позбавлення їх батьківських прав. Після збігу цього строку відповідальність батьків, позбавлених батьківських прав, виключається.

Підставою звільнення осіб, позбавлених батьківських прав, від відповідальності є доведення ними обставини, що шкода, завдана дитиною, не є наслідком невиконання ними своїх батьківських обов'язків.

Стаття, що коментується, застосовується як до випадків завдання шкоди малолітніми особами, так і до випадків завдання шкоди неповнолітніми, незалежно від їх місцеперебування після винесення судом рішення про позбавлення батьків батьківських прав (в дитячому будинку, під опікою або піклуванням фізичної особи, у сім'ї усиновлювачів тощо). Оскільки відповідальність осіб, позбавлених батьківських прав - це відповідальність за власну вину, у них не виникає права звернутися з регресним позовом до дитини як особи, що завдала шкоди.