Стаття 369. Винагорода за договором комерційної концесії

1. Винагорода за договором комерційної концесії може виплачуватися користувачем правоволодільцеві у формі разових або періодичних платежів або в іншій формі, передбаченій договором.

Коментар:

1. Договір комерційної концесії є оплатним договором, отже користувач за використання наданого йому комплексу прав має сплачувати правоволодільцеві винагороду.

Розмір та порядок виплати винагороди є договірною умовою та узгоджується сторонами в договорі комерційної концесії. Винагорода може сплачуватися у формі разового (так званого паушального) платежу або у формі періодичних платежів (роялті). Договором комерційної концесії може бути передбачене поєднання разового платежу, який сплачується одразу після укладення договору, та роялті у виді певного процента відрахувань від суми обороту товарів (робіт, послуг). Крім того, договором може бути передбачено, що за надані субконцесії користувач сплачіватиме правоволодільцю певний процент від обороту вторинних користувачів.

2. Крім грошової форми виплати винагороди, сторони договору комерційної концесії можуть передбачити певні інші (натуральні) форми виплат (наприклад, у виді частини виготовленої на підставі договору комерційної концесії продукції) або змішані виплати.