Стаття 95. Визначення часу лоцманського проведення

Час лоцманського проведення суден визначається капітаном морського порту та оголошується в обов'язковій постанові начальника морського порту. 

Капітан морського порту може заборонити проведення суден у разі, коли безпечному проведенню суден перешкоджає стан погоди або моря (погана видимість, шторм, землетрус тощо), а також за наявності інших надзвичайних обставин, що створюють загрозу судноплавству.

Коментар:

В ч. 1 коментованої статті визначається загальний порядок визначення часу лоцманського проведення.

Час лоцманського проведення - це період доби, за визначених умов якої є можливим лоцманське проведення морських суден.

Час лоцманського проведення суден визначається капітаном морського порту і оголошується в обов'язковій постанові начальника морського порту. Згідно Положення спеціальне правило лоцманського проведення стосується районів обов'язкового лоцманського проведення, щодо яких час проведення судна (цілодобово, у світлий час доби тощо) визначається за дорученням Мінінфраструктури Держфлотінспекцією України, а на акваторіях портів і рейдах портів - капітанами цих портів.

У ч. 2 коментованої статті визначаються випадки, за яких капітан морського порту може заборонити проведення суден:

а) у разі коли безпечному проведенню суден перешкоджає стан погоди;

б) у разі коли безпечному проведенню суден перешкоджає стан моря (погана видимість, шторм, землетрус тощо);

в) за наявності інших надзвичайних обставин, що створюють загрозу судноплавству.

Однак слід мати на увазі, що повноваженнями щодо заборони лоцманського проведення згідно Положення наділений не лише капітан морського порту, а й Держфлотінспекція України.

Вказівки з питань безпеки мореплавства Держфлотінспекції України чи капітана морського порту в межах їх компетенції є обов'язковими для лоцмана.