Стаття 124. Право порту на вибір суднопіднімального підприємства

У разі наявності вагомих підстав порт має право не дозволити власнику майна піднімати затонуле майно своїми засобами або засобами обраної ним суднопіднімальної організації. У цьому випадку підняття майна здійснює порт за рахунок його власника. 

Коментар:

Коментованою статтею встановлюється правило, згідно якого порт, за наявності вагомих підстав, може не дозволити власнику майна, що затонуло, здійснити його підняття. Безперечно, що таке правило порушує права власника і тому повинно застосовуватися тільки у виняткових випадках. Наприклад, якщо порт має негативні відгуки або інші відомості про те, що обрана власником суднопіднімальна організація за своєю технічною оснащеністю, кваліфікацією персоналу, досвіду роботи не може забезпечити належне виконання відповідних робіт, або якщо в певних районах, в яких повинні проводитися роботи по підніманню майна, діють обмеження, що передбачені діючим законодавством України. При цьому порт має право навіть не вказувати причини, що покладені в основу такого рішення.

При цьому, як визначено ст. 124 Кодексу, всі витрати, пов'язані з підніманням майна, покладаються на власника, який може як компенсувати витрати, що пов'язані із підніманням майна портом, так і укласти відповідний договір із суднопіднімальною організацією, яка запропонована портом.