Стаття 187. Доказ укладення договору

Доказом укладення договору морського перевезення пасажира і сплати вартості проїзду є виданий перевізником квиток. Здача перевізнику багажу засвідчується багажною квитанцією.

Коментар:

Коментованою статтею визначається, що квиток та багажна квитанція є доказом укладення договору морського перевезення пасажира і багажу. Дане положення дозволяє зробити висновок про те, що договір морського перевезення пасажира і багажу укладаються тільки у письмовій формі і відносять до договорів приєднання відповідно до ст. 634 ЦК.

Однак, даною статтею не уточнюється, що в якості квитка пасажира можуть також виступати путівки та інші документи, що дають право на проїзд пасажирів морським транспортом. Також це може бути один груповий квиток для організованих груп пасажирів, які слідують в одному напрямку із вказівкою прізвища кожного із пасажира, що слідує по ньому тощо.

В квитку для проїзду на суднах каботажних ліній вказуються: прізвище і ініціали пасажира, номер і серія паспорту або іншого документа, який його замінює, порти відправлення і призначення, дата і час відходу судна, номер каюти і місця, вартість проїзду, дата видачі квитка, підпис пасажира тощо.

Оформлення квитків на міжнародних лініях здійснюється тільки при пред'явленні паспорта, що засвідчує особу пасажира. Прямий квиток оформлюється на українській на англійській мові, зворотній - на англійській мові. Білет є завжди іменним, який містить ті ж самі реквізити що і квиток, який використовується на каботажних лініях.