Стаття 225. Відповідальність буксируючого судна

Відповідальність за шкоду, заподіяну при буксируванні судну, що буксирується, або іншому плавучому об'єкту чи майну і вантажу, що знаходяться на ньому, у випадку, коли капітан буксируючого судна управляє буксирувальною операцією, у разі відсутності іншої угоди сторін, несе власник буксируючого судна, якщо ним не буде доведено відсутність його вини. 

Коментар:

Згідно коментованої статті управління морським буксируванням здійснюється капітаном буксируючого судна і тому відповідальність за шкоду, заподіяну при буксируванні як судну, що буксирується, так і майну чи вантажу, що знаходиться на ньому, несе власник буксируючого судна, якщо ним не буде доведено відсутність його вини.

Відповідальність власника буксируючого судна за шкоду, заподіяну при морському буксируванню є договірною відповідальністю, саме тому в договорі морського буксирування сторони можуть самостійно визначити питання відповідальності за шкоду, заподіяну при буксируванні.

Балтійська і міжнародна морська рада (БИМКО) при буксируванні рекомендує використовувати два види типових контрактів: "Towhire" і "Towcon" (далі - контракти БИМКО). Перший застосовується при оплаті буксирування виходячи з кількості днів, що на неї витрачені; другий - при оплаті за буксирування в цілому. Основні умови цих контрактів не відрізняються один від одного, в тому числі і стосовно відповідальності. Так, згідно контрактів БИМКО відповідальність розподіляється між сторонами договору буксирування в залежності від двох категорій вимог: 1) вимоги за шкоду, заподіяну життю або здоров'ю; 2) вимоги по відшкодуванню іншої шкоди.

Власник буксируючого судна відшкодовує власнику судна, що буксирується будь-які збитки, що виникла у зв'язку з завданням шкоди життю або здоров'ю наступним особам під час буксирування: капітану або членам екіпажу буксира; іншим працівникам або агентам; особам, які супроводжували судно, що буксирується, якщо вони були направлені на нього власником буксиру; іншим особам на борту буксируючого судна, які не є працівниками або агентами власника судна, що буксирується.

Власник буксируючого судна несе наступні витрати (без права регресу проти власника судна, що буксирується) незалежно від того, чи виникли вони в результаті порушення договору буксирування з вини власника буксируючого судна, його працівників або агентів:

1. Втрати або пошкодження будь-якого характеру, які завдані буксиру або будь-якому майну, що знаходиться на ньому;

2. Втрати або пошкодження будь-якого характеру, які понесені третьою стороною, або власності третьої сторони в результаті контакту з буксиром або в результаті перепон, що виникли у зв'язку із присутністю буксира;

3. Втрати або пошкодження будь-якого характеру, що понесені власником буксиру або третьою стороною в результаті втрати або пошкодження, які вказані в п. 1 та 2.

4. Витрати на підняття буксируючого судна, його віддалення, попередження забруднення з цього судна.

Проте, в будь-якому випадку правила контрактів БИМКО будуть застосовуватися лише за домовленістю Сторін. За відсутності відповідної угоди сторін, питання відповідальності за договором буксирування будуть визначатися відповідно до вимог діючого законодавства України.