Стаття 226. Відповідальність судна, що буксирується

Відповідальність за шкоду, завдану при буксируванні буксируючому судну чи майну і вантажу, що знаходяться на ньому, у випадку, коли капітан судна, що буксирується, або іншого плавучого об'єкта управляє буксирувальною операцією, у разі відсутності іншої угоди сторін, несе власник судна, що буксирується, або іншого плавучого об'єкта, якщо ним не буде доведено відсутність його вини. 

Коментар:

Буксирування здійснюється під управлінням капітана судна, що буксирується і, відповідно, відповідальність за шкоду, завдану при буксируванні буксируючому судну чи майну і вантажу, що знаходяться на ньому покладається на власника судна, що буксирується. Також сторони можуть укласти угоду по управлінню буксируванням капітаном буксируючого судна, і відповідальність за шкоду, заподіяну у зв'язку з таким буксирування буде покладати на власника буксируючого судна.

Як вже зазначалося в коментарі до ст. 225 Кодексу Балтійська і міжнародна морська рада (БИМКО) при буксируванні рекомендує використовувати два види типових контрактів: "Towhire" і "Towcon" (далі - контракти БИМКО). Цими контрактами передбачено, що власник судна, що буксирується відшкодовує власнику буксируючого судна будь-які збитки, що виникли під час буксирування у зв'язку із завданням шкоди життю або здоров'ю наступним особам: капітану або членам екіпажу судна, що буксирується; іншим працівникам або агентам; будь-яким іншим особам на борту судна, що буксирується за виключення супроводжуючих судно осіб, які були направлені на борт судна, що буксирується у відповідності з договором буксирування.

Власник судна, що буксирується несе наступні витрати (без права регресу відносно власника буксиру) незалежно від того, чи виникли вони в результаті порушення договору буксирування з вини власника буксируючого судна, його працівників або агентів:

1. Втрати або пошкодження, завдані судну, що буксирується;

2. Втрати або пошкодження, завдані або понесені третьою стороною, її власності в результаті контакту з судном, що буксирується або в результаті перепон, що виникли у зв'язку з присутністю цього судна;

3. Втрати або пошкодження будь-якого характеру, понесені власником судна, що буксирується або третьою стороною в результаті втрати або пошкодження, що вказані в п. 1 та 2;

4. Витрати по підняттю судна, що буксирується, його віддаленню, попередженню забруднення з цього судна.

Власник буксируючого судна має право затримання судна, що буксирується у зв'язку з будь-якими сумами, що йому належать у відповідності з договором буксирування.

Проте, як вже було вказано в коментарі до ст. 225 Кодексу, правила контрактів БИМКО застосовуються лише за домовленістю Сторін. За відсутності такої угоди сторін, питання відповідальності за договором буксирування будуть визначатися відповідно до вимог діючого законодавства України.