Стаття 384. Заявлення претензій при змішаних перевезеннях

Претензії, що виникають з морського перевезення вантажів у прямому змішаному і прямому водному сполученні, заявляються тому перевізнику, транспортним засобом якого вантажі були доставлені або повинні бути доставлені у порт призначення.

У тих випадках, коли кінцевим пунктом транспортування є залізнична чи автомобільна станція або аеропорт, претензія заявляється відповідному перевізнику за правилами, встановленими для цього виду транспорту.

Коментар:

Коментована стаття доповнює положення ч. 2 та ч. 3 ст. 383, якими визначаються особи, яким можуть бути пред'явлені претензії. Так, відповідно до ч. 1 ст. 384 претензії заявляються перевізнику, транспортним засобом якого вантажі були доставлені або повинні бути доставлені у порт призначення при перевезеннях вантажів у прямому змішаному і прямому водному сполученні. У випадках, коли кінцевим пунктом транспортування є залізнична чи автомобільна станція або аеропорт, претензія заявляється відповідному перевізнику за правилами, встановленими для цього виду транспорту.