Стаття 392. Зупинення строку позовної давності за наявності загальної аварії

Якщо обчислення суми вимоги залежить від розрахунків у зв'язку з загальною аварією, збігання строку позовної давності зупиняється з дня винесення диспашером постанови про наявність загальної аварії і до дня одержання диспаші заінтересованою особою. 

Коментар:

Поняття "загальна аварія" визначено ст. 277 Кодексу (див. коментар до неї).

Так збитки, що викликані загальною аварією, та їх розподіл пропорційно між судном, фрахтом і вантажем можуть безпосередньо впливати на визначення розміру вимог, що пред'являються у зв'язку із договором морського перевезення вантажу, договором морського страхування, які передбачають відповідальність за загальну аварію, або вимог, що випливають із відносин по спасінню судна та його майна.

Саме тому, коментована стаття передбачає зупинення строку позовної давності до дня винесення диспашером постанови про наявність загальної аварії і до дня одержання диспаші заінтересованою особою. При цьому, оскільки законодавством не врегульоване питання строків, в межах яких виноситься постанова про наявність загальної аварії і складається диспаша, термін, на який зупиняється строк позовної давності, визначається фактичними обставинами.