Стаття 56. Знищення межових знаків

Знищення громадянами межових знаків меж землекористувань - тягне за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Коментар:

Об'єкт: встановлений порядок землеустрою, що регулюється законом України «Про землеустрій», здійснення громадянами своїх повноважень, які витікають із права власності на землю або землекористування, порядок користування і відзначення меж землекористування.

На кожній земельній ділянці або їх групі, в простих умовах відновлення меж при можливому їх порушенні, необхідно передбачити встановлення не менше двох межових знаків, виготовлених з матеріалів, які тривалий час не піддаються руйнуванню. Зазначені межові знаки необхідно встановити у місцях, де є можливість простими методами відновити усі межові знаки земельних ділянок. Обов'язковою умовою розміщення знаків є забезпечення неушкодження їх при виконанні польових механізованих робіт. Встановлення і закріплення меж земельної ділянки в натурі провадиться за участю громадянина, якому передається земельна ділянка, та представника від підприємства, а також власників землі і землекористувачів суміжних ділянок. Встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) проводиться відповідно до топографо-геодезичних і картографічних матеріалів. Встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на основі технічної документації із землеустрою, якою визначається місцерозташування поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Межі земельної ділянки в натурі (на місцевості) закріплюються межовими знаками встановленого зразка.

У разі, якщо межі земельних ділянок в натурі (на місцевості) збігаються з природними та штучними лінійними спорудами і рубежами (річками, струмками, каналами, лісосмугами, шляхами, шляховими спорудами, парканами, огорожами, фасадами будівель та іншими лінійними спорудами і рубежами тощо), межові знаки можуть не встановлюватися. Власники землі та землекористувачі, зокрема, орендарі, зобов'язані дотримуватися меж земельної ділянки, закріпленої в натурі (на місцевості) межовими знаками встановленого зразка. Межові знаки здаються за актом під нагляд на збереження власникам землі та землекористувачам, зокрема, орендарям.

Об'єктивна сторона полягає у знищенні громадянами межових знаків меж земле-користувань. Знищення може виражатися у найрізноманітніших формах, таких як викопування межових знаків, їх підпалення, пошкодження надпису, розпилення або відпилення якоїсь частини та інше. Здійснення таких дій має наслідком відповідальність за цією статтею.

Суб'єкт: осудні громадяни, що досягли віку адміністративної відповідальності, тобто 16 років.

Суб'єктивна сторона: може виражатися як у формі умислу, так і у формі необережності.