Стаття 181. Азартні ігри, ворожіння в громадських місцях

Участь в організованих без дозволу азартних іграх (карти, рулетку, "наперсток" та інші) на гроші, речі та інші цінності - тягнуть за собою попередження або накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією грального приладдя, а також грошей, речей та інших цінностей, що є ставкою у грі, або без такої.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, - тягнуть за собою накладення штрафу від семи до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією грального приладдя, а також грошей, речей та інших цінностей, що є ставкою у грі, або без такої.

Ворожіння у громадських місцях - тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Коментар:

Об'єктом цього правопорушення є суспільні відносини у сфері громадського порядку (див. коментар до ст. 173).

Об'єктивна сторона правопорушення, передбаченого коментованою статтею, полягає у:

- прийнятті участі в організованих без дозволу азартних іграх;

- прийнятті ставок приватними особами на спортивних та інших змаганнях;

- організації азартних ігор на гроші, речі та інші цінності;

- ворожінні в громадських місцях.

Термін «азартна гра» означає гру, участь в якій дозволяє набувати грошей, іншого майна або майнових прав, результат якої визначається діями, цілком або частково заснованими на випадку, однак за відсутністю відповідного дозволу на провадження таких дій. Азартною грою не вважається гра на технічному пристрої (гральний автомат, комп'ютер чи інше), якщо єдиною можливістю одержання виграшу є безкоштовна гра на даному пристрої. Азартні ігри можна поділити на: 1) ігри випадку - азартні ігри, результат яких визначається діями, цілком заснованими на випадку; при цьому випадкові цифри, що розподіляються рівномірно, від яких залежить результат гри, виходять за допомогою колоди карт, диска рулетки, гральної кістки; 2) ігри на здібність - азартні ігри, результат яких частково або повністю залежить від фізичної та(або) інтелектуальної здібності гравця; 3) парі - азартні ігри, результат яких визначається заснованими частково на випадку діями, коли гравець робить ставку на імовірність або неймовірність якихось подій й організатор гри зобов'язується виплатити гравцям, що виграли, суму виграшу, розмір якої залежить від внесеної гравцем ставки і визначеного до початку зазначеної події індексу, застосованого для обчислення суми виграшу.

Прийняття ставок приватними особами на спортивних та інших змаганнях (тоталізатори) - це різновид азартних ігор, результат яких визначається заснованими частково або повністю на випадку діями, коли гравець робить ставку на результат спортивного змагання й організатор гри зобов'язаний виплатити гравцям, що виграли, суму виграшу, розмір якої залежить від загальної суми внесених ставок за відсутністю відповідного дозволу на провадження таких дій.

Організація азартних ігор - це сукупність заходів (інформаційних, фінансових, матеріальних, «кадрових» тощо), які дозволяють отримувати гроші, інше майно або майнові права за відсутністю відповідного дозволу на провадження таких дій.

Згідно з п. 29 ст. 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» ліцензуванню підлягає організація та утримання тоталізаторів, гральних закладів, випуск та проведення лотерей, організація діяльності з проведення азартних ігор. Діяльність без відповідних ліцензій утворюють об'єктивну сторону цього правопорушення.

Ворожіння - це діяльність яка полягає в угадуванні майбутнього чи минулого за якимись прикметами на картах, кавовій гущі, зірках, фотографії тощо за певну винагороду.

Суб'єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини у формі умислу.

Суб'єктом правопорушення може бути особа, якій виповнилося 16 років.