Стаття 110. Повідомлення працівника про розміри оплати праці

При кожній виплаті заробітної плати власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника про такі дані, що належать до періоду, за який провадиться оплата праці:

а) загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат;

б) розміри і підстави відрахувань та утримань із заробітної плати;

в) сума заробітної плати, що належить до виплати.

Коментар:

1. Стаття, що коментується, зобов'язує власника повідомляти працівника про розміри заробітної плати. Форма такого повідомлення не зазначена. Вимоги ст. 110 КЗпП не будуть порушені, якщо касир при виплаті заробітної плати запропонує розписатися за отриману працівником суму заробітної плати в відомості, в якій містяться зазначення на суму нарахованої заробітної плати, підстави і суми відрахувань за кожною підставою та на належну до виплати суму заробітної плати. Працівник, який своїм підписом засвідчує одержання заробітної плати, повинен мати можливість ознайомитись з відповідними даними. Така інформація може також в письмовій формі надаватись працівникові одночасно із заробітною платою. Зрозуміло, що ця остання форма є для працівника найзручнішою.

2. Повідомлення власником працівника про заробітну плату повинне провадитися при кожній виплаті заробітної плати. Відповідно до ст. 115 КЗпП аванс - це теж заробітна плата. Але розмір авансу визначається орієнтовно, а не на підставі документів про виконану роботу. І при виплаті авансу немає можливості повідомити працівникові будь-яку іншу інформацію, крім самої суми авансу.

3. На власника покладається обов'язок при кожній виплаті заробітної плати надавати працівникові таку інформацію:

- про загальну суму заробітної плати з розшифровкою за видами виплат;

- про розміри і підстави відрахувань та утримань із заробітної плати. Якщо звернутися до словників, то "відрахування" і "утримання" - це переклад на українську мову російських слів "отчисления" та "удержания". Однак достатньої чіткості в перекладах немає. Ст. 110 у нинішній редакції з'явилася в Кодексі законів про працю у зв'язку з прийняттям 10 вересня 1996 року Закону "Про внесення змін і доповнень до Кодексу законів про працю України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про оплату праці". Однак ст. 30 Закону "Про оплату праці" зобов'язує власника повідомляти працівникові тільки про розміри та підстави "відрахувань" (із заробітної плати), а про "утримання" мова не йде. В будь-якому разі із ст. 110 КЗпП випливає обов'язок власника повідомити про всі суми, на які сума, що належить до виплати працівникові, зменшена порівняно з нарахованою заробітною платою, та причини такого зменшення;

- про суму, що належить до виплати і фактично виплачується працівникові.