Стаття 123. Гарантії для працівників, що направляються на обстеження до медичного закладу

За час перебування в медичному закладі на обстеженні за працівниками, зобов'язаними проходити таке обстеження (статті 169, 191), зберігається середній заробіток за місцем роботи.

Коментар:

1. Слід виходити з того, що право на збереження середнього заробітку мають лише працівники, які вже уклали трудовий договір. Працівники, які проходять попередній (при прийнятті на роботу) медичний огляд, права на одержання гарантійних виплат за період медичного огляду не мають. При проходженні медичного огляду у зв'язку з переведенням працівника усередині підприємства на роботу, яка передбачає проходження медичного огляду, середній заробіток за працівником зберігається.

2. Стаття, що коментується, посиланнями на ст. 169 і 191 КЗпП чітко визначає сферу її дії. Проте, на нашу думку, вона підлягає застосуванню за аналогією і до випадків, коли працівник направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження на предмет встановлення зв'язку захворювання з умовами праці. Видача лікарняних листків у подібних випадках не передбачена. Про обстеження (стаціонарне чи амбулаторне) у лікувально-профілактичному закладі працівникові видається довідка (п. 4 додатка 13 до Порядку розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій). Цілком допустимо було б за час такого обстеження виплачувати працівникові середню заробітну плату на підставі ст. 123 КЗпП.