Стаття 124. Гарантії для донорів

За працівниками-донорами зберігається середній заробіток за дні обстеження в закладах охорони здоров'я і здавання крові для переливання.

Цим працівникам безпосередньо після кожного дня здавання крові для переливання надається день відпочинку з збереженням середнього заробітку. На бажання працівника цей день приєднується до щорічної відпустки.

Коментар:

1. Як правило, день обстеження донора і день здавання крові - це один день. Але в разі потреби витрати на обстеження більш тривалого часу за день (дні) обстеження за працівником зберігається середній заробіток.

2. День відпочинку, який може надаватися безпосередньо після здавання крові, на бажання працівника може бути приєднаний до відпустки. Це випливає із частини друга ст. 9 Закону "Про донорство крові та її компонентів", що допускає можливість надання донору додаткового дня відпочинку не тільки безпосередньо після кожного дня здавання крові (або її компонентів), а і в інший час протягом року після цього дня. Але оплата цього дня повинна здійснюватись не за правилами, що встановлені для оплати днів відпустки, а виходячи з двох місяців, що передують місяцю, в якому цей день відпочинку було надано реально.