Стаття 210. Звільнення від роботи без збереження заробітної плати працівників, які навчаються в середніх навчальних закладах

Власник або уповноважений ним орган може надавати без шкоди для виробничої діяльності працівникам, які навчаються в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах, за їх бажанням, у період навчального року без збереження заробітної плати один-два вільних від роботи дні на тиждень. 

Коментар:

1. Закон не дозволяє власникам враховувати як працюючих осіб, які фактично не працюють. Тому право власників на надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати обмежується. Можливо, законодавець і не цілком послідовний, оскільки подібне відпусткам без збереження заробітної плати встановлення неповного робочого часу взагалі не обмежив. Проте щодо відпусток без збереження заробітної плати законодавець доволі суворий.

2. Надання вільних від роботи днів - це правова конструкція, яка в контексті ст. 210 КЗпП тотожна наданню відпустки без збереження заробітної плати. У даному випадку законом встановлене право власника надавати працівникам, які навчаються в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) і заочних школах, за їх бажанням, у період навчального року один-два вільних від роботи дні на тиждень без збереження заробітної плати. Водночас закон не встановлює обов'язку власника задовольняти прохання працівників про надання одного-двох вільних від роботи днів на тиждень без збереження заробітної плати.