Стаття 214. Відпустки без збереження заробітної плати працівникам, допущеним до вступних іспитів у вищі навчальні заклади

Працівникам, допущеним до вступних іспитів у вищі навчальні заклади, надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місцезнаходження навчального закладу та назад.

Працівникам, які навчаються без відриву від виробництва на підготовчих відділеннях при вищих навчальних закладах, у період навчального року надається, за їх бажанням, один вільний від роботи день на тиждень без збереження заробітної плати. Для складання випускних іспитів їм надається додаткова відпустка на умовах, передбачених частиною першою цієї статті. 

Коментар:

1. Право на відпустку без збереження заробітної плати тривалістю 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місцезнаходження навчального закладу та назад, статтею, що коментується, а також ст. 25 Закону "Про відпустки" визнається за працівниками, допущеними до вступних іспитів у вищі заклади освіти, незалежно від рівня акредитації закладів освіти.

2. У силу частини другої ст. 214 КЗпП право на відпустку без збереження заробітної плати зазначеної тривалості мають працівники, які навчаються без відриву від виробництва на підготовчих відділеннях вищих закладів освіти на період складання вступних іспитів.

3. З частини другої ст. 214 КЗпП і п. 12 частини першої ст. 25 Закону "Про відпустки" випливає висновок про те, що відпустка без збереження заробітної плати може надаватися і на час проїзду до місця складання вступних іспитів у вищий заклад освіти та назад.

4. Частина друга ст. 214 КЗпП дає працівникам, які навчаються без відриву від виробництва на підготовчих відділеннях при вищих закладах освіти, у період навчального року право на надання одного вільного від роботи дня на тиждень без збереження заробітної плати.