Стаття 254. Кошти загальнообов'язкового державного соціального страхування

Основними джерелами коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування є внески власників підприємств, установ, організацій або уповноважених ними органів чи фізичної особи, працівників. Бюджетні та інші джерела коштів, необхідні для здійснення загальнообов'язкового державного соціального страхування, передбачаються відповідними законами з окремих видів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Коментар:

1. Відповідно до ст. 254 КЗпП внески власників (підприємств, установ, організацій) та фізичних осіб - роботодавців, а також працівників є основними джерелами коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування. Спеціальними законами передбачається сплата збору на загальнообов'язкове державне соціальне страхування іншими суб'єктами. Можливе спрямування до фондів державного соціального страхування бюджетних та інших коштів.

2. Кошти загальнообов'язкового пенсійного страхування формуються за рахунок сплати роботодавцями і працівниками збору. Ставка збору встановлена на 2006 рік в розмірі 31,8 відсотка витрат на оплату праці та на оплату робіт за цивільно-правовими договорами, які (витрати) оподатковуються податком з доходів фізичних осіб.

3. Для працівників ставка збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування встановлена в розмірі 1 відсотка (якщо розмір заробітної плати не перевищує 150 грн.) і 2 відсотки (в решті випадків) (ст. 4 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування").

4. Об'єктом обкладання збором на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування є також операції щодо реалізації ювелірних виробів, продажу легкових автомобілів, нерухомого майна, надання послуг стільникового зв'язку. До коштів загальнообов'язкового державного пенсійного страхування зараховуються також суми адміністративних штрафів, накладених органами Пенсійного фонду.

5. Кошти загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, зумовленими народженням та похованням, формуються за рахунок збору, що сплачується роботодавцями в розмірі 2,9 відсотка сум фактичних витрат на оплату праці (в окремих випадках застосовується нижча ставка збору), а працівниками - в розмірі 1 відсотка суми оплати праці, що підлягає обкладанню податком з доходів фізичних осіб. При заробітній платі, яка є нижчою прожиткового мінімуму для працездатних осіб, ставка збору встановлена в розмірі 0,5 відсотка, а для інвалідів, які працюють на підприємствах і в організаціях УТОГ і УТОС, - 0,25 відсотка (п. 1 ст. 1 Закону "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування").

6. Кошти загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття формуються за рахунок збору, що сплачується роботодавцями за ставкою 1,3 відсотка сум фактичних витрат на оплату праці, а працівниками - в розмірі 0,5 відсотка суми оплати праці, що підлягає обкладанню податком з доходів фізичних осіб (в окремих випадках встановлені більш низькі ставки цього збору) (п. 2 ст. 1 Закону "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування").

7. Кошти загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасних випадків і професійних захворювань формуються за рахунок збору, що сплачується роботодавцями. Ставка збору диференціюється залежно від класу професійного ризику (Закон "Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності"; Порядок визначення страхових тарифів для підприємств, установ, організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання ).

8. Встановлена єдина максимальна місячна величина фактичних витрат на оплату праці найманих працівників та оподатковуваного доходу, з яких справляються збори на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. З 1 жовтня 2007 року вона складає 8520,00 грн. (ст. 81 Закону "Про Державний бюджет України на 2007 рік").