Стаття 126. Порушення правил сплати (перерахування) податків

126.1. У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання та/або авансових внесків з податку на прибуток підприємств протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

 

Коментар:

 

1. Об'єктом правопорушення, визначеного статтею 126 Кодексу, є правовідносини щодо сплати податкових зобов'язань. Законодавець встановив відповідальність за це правопорушення з метою стимулювання своєчасної сплати платниками податків сум самостійно визначених грошових зобов'язань.

Дана стаття не встановлює обмежень щодо суб'єктного складу цього правопорушення. Однак, нести відповідальність за цією статтею Кодексу не можуть платники податків - фізичні особи - підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування, оскільки вони є суб'єктами відповідальності за схоже правопорушення відповідно статті 122 Кодексу.

Об'єктивна сторона даного правопорушення сформульована як бездіяльність - несплата грошових зобов'язань. При цьому відповідальність за цією статтею буде наставати в тому випадку, якщо ці грошові зобов'язання самостійно визначені як платником податку, так і контролюючим органом. Такий висновок можна зробити, виходячи з того, що термін "самостійно" в тексті відповідних статей Кодексу вживається для випадків визначення суми грошових зобов'язань як платником податків, так і контролюючим органом, а текст статті 126 відповідних уточнень не містить.

Строки сплати податкового зобов'язання встановлюються в статті 57 Кодексу. Відповідальність за першою частиною пункту 126.1 настає, якщо платник податків не сплатить зазначені суми на протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, визначеного відповідно до статті 57 Кодексу. В цьому випадку сума штрафу становитиме 10 відсотків погашеної суми податкового боргу.

2. Друга частина пункту 126.1 встановлює відповідальність за затримку сплати на строк більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, визначеного відповідно до статті 57 Кодексу. В цьому випадку сума штрафу подвоюється.