Стаття 147. Визначення по батькові дитини

1. По батькові дитини визначається за іменем батька.

2. По батькові дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, за умови, що батьківство щодо дитини не визнано, визначається за іменем особи, яку мати дитини назвала її батьком.

Коментар:

1. За загальним правилом право на ім'я складається із прізвища, власного імені та по батькові. По батькові дитині присвоюється за власним іменем батька. Згідно з Положенням про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів цивільного стану, якщо батько має подвійне власне ім'я, то по батькові дитині присвоюється за одним із них на вибір батьків, про що робиться відмітка в графі "Для відміток", яка засвідчується підписами одного або обох батьків.

2. На прохання батьків по батькові може також утворюватись згідно з національними традиціями або не присвоюватись взагалі.

У разі реєстрації народження дитини в громадян, у національній традиції яких немає звичаю зазначати по батькові, то в актовому записі про народження дитини мають право записати лише її прізвище та власне ім'я. Про бажання батьків робиться відмітка в актовому записі про народження в графі "Для відміток", яка скріплюється підписами обох батьків цієї дитини.

Не всі народи мають національну традицію використовувати по батькові. В радянський період по батькові були штучно нав'язані багатьом з них. В теперішній час суб'єкти Російської Федерації мають право встановити необов'язковим використання по батькові на їх територіях і може здійснюватись за бажанням осіб, що реєструють дитину, якщо це відповідає їх національній традиції.

3. Кожна дитина має право на повне, яке включає в себе по батькові, навіть якщо реальний батько не встановлений. По батькові дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, за умови, що батьківство щодо дитини не визнано, визначається за власним іменем особи, яку мати дитини назвала її батьком (ч. 2 ст. 147 СК). У цьому разі по батькові може бути вигаданим.