Стаття 204. Звільнення дочки, сина від обов'язку утримувати матір, батька

1. Дочка, син можуть бути звільнені судом від обов'язку утримувати матір, батька та обов'язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько ухилялися від виконання своїх батьківських обов'язків.

У виняткових випадках суд може присудити з дочки, сина аліменти на строк не більш як три роки.

Коментар:

1. В коментованій статті визначається випадок коли, суд може звільнити дітей від обов'язку утримання своїх батьків, а також від обов'язку брати участь у додаткових витратах на батьків, а саме, коли буде встановлено, що мати, батько ухилялися від виконання своїх батьківських обов'язків.

При визначенні даної обставини суд повинен враховувати інтереси як дітей так і батьків.

Для застосування даної статті необхідно довести винну поведінку батьків пов'язану з їх ухиленням від виконання своїх батьківських обов'язків. При цьому, не має значення чи батьки ухилялися від виконання всіх своїх батьківських обов'язків чи тільки частини. Обов'язок доведення ухилення батьків від виконання своїх батьківських обов'язків покладається на дітей.

2. В окремих випадках, коли судом встановлено факт ухилення батьків від виконання своїх батьківських обов'язків, суд може присудити з дочки, сина аліменти, але на строк не більше трьох років. Це може здійснюватися при наявності виняткових умов, наприклад: високий матеріальний рівень дітей, чистосердечне розкаяння батьків (батька, матері) тощо.

Разом з тим, законодавець встановлює граничний трирічний строк для стягнення з дітей аліментів, з метою недопущення зловживань зі сторони батьків (а також зі справедливою відсутністю законодавчо закріпленого обов'язку у дітей щодо довічного утримання батьків, які не виконували своїх батьківських обов'язків).