Стаття 109. Придбання засудженими до позбавлення волі літератури і письмового приладдя

1. Засуджені мають право одержувати в бандеролях, посилках і передачах, а також без обмеження придбавати за рахунок коштів, які є на їхніх особових рахунках, літературу через книготорговельну мережу, письмове приладдя, передплачувати газети і журнали.

2. Виключено 

3. Засудженому дозволяється мати при собі не більше десяти примірників книг і журналів.

4. Література в кількості, що перевищує вказану в частині третій цієї статті, може передаватися на зберігання або за згодою засудженого - до бібліотеки колонії, або пересилатися за його рахунок родичам.

Коментар:

Стаття, що коментується, передбачає порядок придбання засудженими до позбавлення волі літератури і письмового приладдя. Крім того, засуджені мають право на придбання і користування релігійною літературою, іншими предметами і матеріалами релігійного призначення, використання яких не суперечить інтересам забезпечення ізоляції засуджених, а також іншим умовам виконання покарання.

В кожній установі виконання покарань є відповідна бібліотека, якою засуджений має право користуватися без обмежень.

Адміністрація установи дозволяє зберігати літературу й періодичні видання у приліжкових тумбочках у кількості не більше 10 примірників. Решта літератури передається родичам під час побачення, відправляється поштою за власний рахунок родичам або надається у користування бібліотеці установи виконання покарань.

Кодекс не встановлює будь-яких обмежень стосовно до окремих категорій засуджених у праві придбавання літератури та письмових приладь, засуджені користуються однаковими правами. Не має значення також і той факт, що у бібліотеці установи є в наявності та чи інша книга: засуджені мають право придбати видання, що їх цікавить, в особисте користування.

Хоча закон і не встановлює обмеження щодо характеру придбаної літератури, із загальних заборон стосовно зберігання тих чи інших предметів випливає, що засуджені не можуть зберігати, отримувати та розповсюджувати видання, котрі пропагують війну, розпалення національної та релігійної ворожнечі, культ насильства або жорстокості, а також видання порнографічного характеру. На такі видання засуджені не мають права і підписуватися.

Літературу й періодичні видання засуджені можуть передплатити на умовах встановлених видавцем і адміністрацією установи, через місцеві органи зв'язку або відповідні магазини.