Стаття 41. Контроль за станом обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов

Контроль за станом обліку на підприємствах, в установах, організаціях громадян, які потребують поліпшення житлових умов, здійснюється виконавчими комітетами місцевих Рад народних депутатів і відповідними органами професійних спілок.

Коментар:

Чинне законодавство закріплює функції по контролю за житловим фондом за органами місцевого самоврядування. Так, відповідно до ст. 30 ЖК України державний контроль за використанням і схоронністю житлового фонду здійснюється органами місцевого самоврядування, їх виконавчими і розпорядчими органами. Частиною контролю, передбаченого ст. 30 ЖК України є контроль виконавчих органів місцевих рад за станом квартирного обліку на підприємствах, в установах, організаціях.

Закон України "Про місцеве самоврядування" також відносить до переліку повноважень органів місцевого самоврядування, що можуть бути делеговані їх виконавчим органам здійснення контролю за станом квартирного обліку та додержанням житлового законодавства на підприємствах, в установах та організаціях, розташованих на відповідній території, незалежно від форм власності.

Органи професійних спілок, відповідно до змісту ст. 41 ЖК України можуть здійснювати лише громадський контроль за станом квартирного обліку громадян на підприємствах, установах та організаціях.