Стаття 102. Надання громадянам іншого жилого приміщення, якщо в результаті капітального ремонту займане ними жиле приміщення не може бути збережене або його розмір істотно зміниться

У тих випадках, коли жиле приміщення, яке займають наймач та члени його сім'ї, в результаті капітального ремонту не може бути збережене або істотно збільшиться і у наймача утворяться надлишки жилої площі, наймачеві та членам його сім'ї повинно бути надано інше благоустроєне жиле приміщення до початку капітального ремонту. Якщо в результаті капітального ремонту жиле приміщення істотно зменшиться, на вимогу наймача йому та членам його сім'ї повинно бути надано інше благоустроєне жиле приміщення до початку капітального ремонту. Спори, що виникають у зв'язку з цим, вирішуються в судовому порядку.

Коментар:

1. При капітальному ремонті будинків з переплануванням квартир жилі приміщення зазвичай змінюються у розмірі або взагалі перестають існувати через приєднання їх площ до інших жилих приміщень або переобладнання в нежитлову (кухні, санітарні кімнати).

2. Наймачу та членам його сім'ї, які проживають разом з ним, у разі проведення капітального ремонту жилого приміщення, яким вони користуються, надається у безстрокове користування інше благоустроєне жиле приміщення до початку зазначених робіт у випадках, коли:

а) жиле приміщення, яке займає наймач та члени його сім'ї, в результаті капітального ремонту не може бути збережене;

б) зазначене жиле приміщення істотно збільшиться і у наймача утвориться надлишки жилої площі;

в) жиле приміщення істотно зменшиться.

У варіанті "б" ініціатором розірвання попереднього договору найму виступає наймодавець, у варіанті "в" - наймач.

3. Збільшення жилого приміщення вважається істотним, якщо його розміри перевищать встановлену в ст. 47 норму жилої площі - 13,65 кв. м на одну особу, а також норму додаткової площі (при наявності права на додаткову площу), в результаті чого створюються надлишки жилої площі.

4. При виселенні за ст. 102 ЖК нове жиле приміщення, що надається наймачу, повинно відповідати нормам ст. ст. 50 та 113 ЖК.