Верховна Рада України ухвалила Закон "Про охоронну діяльність"
Законодавчий акт визначає організаційно-правові принципи здійснення господарської діяльності в сфері надання послуг з охорони власності та громадян.

Закон спрямований на створення умов для:

захисту майна, забезпечення прав і законних інтересів суб'єктів господарювання та фізичних осіб;

забезпечення державного контролю за здійсненням заходів з охорони майна та фізичних осіб;

розвитку та вдосконалення сфери надання послуг з охорони власності та громадян.

Закон регулює відносини суб'єктів господарювання під час організації та здійснення ними охоронної діяльності.

Дія закону поширюється на правовідносини правоохоронних органів та військових формувань в процесі надання ними послуг з охорони власності та громадян в частині, що не регулюється законодавчими актами, регламентуючими їх діяльність.

Законодавчий акт передбачає державне регулювання у сфері охоронної діяльності. Згідно із законом, "органами державного регулювання у сфері охоронної діяльності є Кабінет Міністрів України, а також центральний орган виконавчої влади у сфері охоронної діяльності".

Законом також передбачено ліцензування охоронної діяльності, яке здійснюється у порядку, визначеному Законом "Про ліцензування певних видів господарської діяльності".

У разі анулювання ліцензії суб'єкта охоронної діяльності видача нової ліцензії йому та створеним ним або його засновником (засновниками) новим суб'єктам господарювання допускається не раніше ніж через рікз дня анулювання ліцензії.

Законодавчий акт визначає застосування в охоронній діяльності заходів фізичного впливу, спеціальних засобів та використання службових собак, взаємодію суб'єктів охоронної діяльності з правоохоронними органами та громадськістю тощо.

Відповідний законопроект зареєстровано за № 4824