Стаття 710. Відшкодування різниці в ціні у разі заміни товару, зменшення ціни і повернення товару неналежної якості

1. У разі заміни товару з недоліками на товар належної якості продавець не має права вимагати відшкодування різниці між ціною товару, встановленою договором купівлі-продажу, і ціною товару, яка існує на момент заміни товару або постановлення судом рішення про заміну товару.

2. У разі заміни товару неналежної якості на аналогічний, але інший за розміром, фасоном, сортом тощо товар належної якості відшкодуванню підлягає різниця між ціною заміненого товару і ціною товару належної якості, що діють на момент заміни товару або постановлення судом рішення про заміну товару.

3. У разі пред'явлення вимоги про відповідне зменшення ціни товару для розрахунку береться ціна товару на момент пред'явлення вимоги про зменшення ціни, а якщо вимогу покупця добровільно не задоволено продавцем, - на момент постановлення судом рішення про відповідне зменшення ціни товару.

4. У разі відмови покупця від договору та повернення продавцю товару неналежної якості покупець має право вимагати відшкодування різниці між ціною товару, встановленою договором, і ціною відповідного товару на момент добровільного задоволення його вимоги, а якщо вимогу добровільно не задоволено продавцем, - на момент постановлення судом рішення.

5. Якщо на час виконання рішення суду про відшкодування різниці в ціні у разі заміни товару, зменшення ціни або повернення товару неналежної якості підвищилися ціни на цей товар, покупець із цих підстав може заявити додаткові вимоги до продавця.

Коментар:

Дана стаття закріплює одну з найважливіших гарантій прав покупця в умовах нестабільності цін. Ціна товару перераховується тільки в тому випадку, коли це товар неналежної якості. При обміні товару належної якості (ст. 707) перерахунок його ціни не проводиться.

Частина 1 коментованої статті застосовується до тих випадків, коли товар неналежної якості обмінюється на такий самий товар належної якості. В цьому разі збитки покупця від різниці цін компенсуються шляхом надання йому доброякісного товару, тому якщо ціна на товар підвищилася, він не має доплачувати продавцеві різницю в ціні, але й продавець не має відшкодовувати покупцеві різницю в ціні, якщо вона знизилася.

Частина 2 коментованої статті присвячена регулюванню обміну недоброякісного товару на аналогічний, але інший за розміром, фасоном, сортом тощо. В даному випадку відшкодуванню підлягає різниця між ціною заміненого товару і ціною товару належної якості. Ціни на товари визначаються на момент добровільного задоволення продавцем вимог покупця, а якщо вони добровільно не були задоволені - на момент винесення судом рішення про заміну. Різниця в цінах доплачується продавцеві покупцем, якщо ціна товару, іншого за розміром, фасоном, сортом тощо, більша за ціну обмінюваного товару, і повертається продавцем покупцеві, якщо ціна товару, іншого за розміром, фасоном, сортом тощо, є нижчою.

В разі пред'явлення вимоги про відповідне зменшення ціни товару розрахунок ціни відбувається з розрахунку ціни товару, що існувала на момент пред'явлення вимоги про зменшення ціни, а якщо вимогу покупця добровільно не задоволено продавцем, - на момент винесення судом рішення про відповідне зменшення ціни товару.

Додатково до ч. 1 ст. 708 ЦК України частина 4 коментованої статті закріплює за покупцем додаткове право вимагати відшкодування різниці між ціною товару, встановленою договором, і ціною відповідного товару на момент добровільного задоволення його вимоги, а якщо вимогу не задоволено продавцем добровільно, - на момент винесення судом рішення. Тому як при підвищенні ціни на товар, так і при її зменшенні продавець має виплатити покупцеві різницю в ціні.

У тих випадках коли на час виконання рішення суду про відшкодування різниці в ціні в разі заміни товару, зменшення ціни або повернення товару неналежної якості підвищилися ціни на цей товар, покупець відповідно до ч. 5 ст. 710 може заявити додаткові вимоги до продавця, тобто вимагати відшкодування різниці між ціною, що існувала на момент винесення рішення судом, і тією, що мала місце на час виконання такого рішення.