Стаття 771. Страхування речі, переданої у найм

1. Передання у найм речі, що була застрахована наймодавцем, не припиняє чинності договору страхування.

2. Договором або законом може бути встановлений обов'язок наймача укласти договір страхування речі, що передана у найм.

Коментар:

Стаття, що коментується, визначає відносини сторін договору найму щодо страхування майна, що передається в користування.

Якщо об'єкт найму був застрахований наймодавцем до укладення договору найму (незалежно від того, чи це було добровільне або обов'язкове страхування), договір страхування речі продовжує діяти після здачі речі в найм. Разом з тим договором страхування або Правилами страхування на власника речі (наймодавця) може бути покладений обов'язок повідомляти страховика про будь-які зміни у користуванні застрахованою річчю, в тому числі і про передачу її в найм. Якщо договором страхування речі буде передбачено його припинення в разі передачі речі в найм, таке положення договору буде переважним перед положенням частини 1 коментованої статті.

Обов'язок страхування об'єкту найму може бути покладений на наймача договором найму або законом. Так відповідно до ст. 24 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендоване майно страхується орендарем на користь того учасника договору оренди, який бере на себе ризик випадкової загибелі чи пошкодження об'єкта оренди.