Стаття 784. Розірвання договору найму на вимогу наймача

1. Наймач має право вимагати розірвання договору найму, якщо:

1) наймодавець передав у користування річ, якість якої не відповідає умовам договору та призначенню речі;

2) наймодавець не виконує свого обов'язку щодо проведення капітального ремонту речі.

Коментар:

Стаття, що коментується, встановлює підстави, за наявності яких наймач вправі в односторонньому порядку вимагати розірвання договору найму. До таких підстав відносяться:

- передача наймодавцем у користування речі, якість якої не відповідає умовам договору та призначенню речі. Ця підстава кореспондує положенню ст. 767 ЦК України, яка покладає на наймодавця обов'язок передати річ у користування у комплекті і у стані, що відповідають умовам договору найму та її призначенню. Якщо під час користування річчю наймачем буде виявлено наявність недоліків речі, про які наймодавець його не попередив, що суперечить умовам договору та унеможливлює використання речі за призначенням, наймач вправі вимагати розірвання договору найму.

- невиконання наймодавцем свого обов'язку щодо проведення капітального ремонту речі. Зазначена підстава розірвання договору найму на вимогу наймача буде існувати тільки якщо обов'язок проводити капітальний ремонт найнятої речі на покладений договором найму на наймача. Слід зазначити, що в коментованій статті мова йдеться тільки про невиконання наймодавцем обов'язку проводити капітальний ремонт об'єкту найму. Невиконання наймодавцем обов'язку по проведенню поточного ремонту найнятого майна, навіть в разі покладення на нього такого обов'язку договором найму, не є підставою для розірвання договору на вимогу наймача.

Розірвання договору найму на підставі непроведення наймодавцем капітального ремонту речі, переданої у найм, є правом, а не обов'язком наймача. Альтернативно наймач вправі відремонтувати річ за власний рахунок, зарахувавши вартість ремонту в рахунок плати за користування річчю, або вимагати відшкодування вартості ремонту (див. коментар до ст. 776 ЦК України).

Так саме, як і в разі реалізації права наймодавця на розірвання договору найму (ст. 783) наймач має звернутися до наймодавця із відповідною вимогою, а в разі незадоволення його вимоги, отримувати захист свого права в судовому порядку.