Стаття 797. Плата за користування

1. Плата, яка справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою.

Коментар:

Договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), як і будь-який інший договір майнового найму, є оплатним. Розмір орендної плати та строки її внесення визначаються сторонами в договорі. Коментована стаття встановлює склад орендної плати, яка справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини). Ця плата складається із двох частин: плати за користування будівлею, іншою капітальною спорудою (їх частиною) та плати за користування земельною ділянкою, в разі якщо за договором наймачеві передається також земельна ділянка.

Традиційно ставки орендної плати за користування будівлею або спорудою встановлюються за одиницю площі такого об'єкту нерухомості (1 кв. м). Сторони в договорі можуть встановити і інші показники (площа будівлі або споруди в цілому або одиниця площі на кожного співробітника тощо). При тривалих строках оренди може використовуватися річна ставка.

Плата за користування земельною ділянкою входить до складу плати за договором найму об'єкту нерухомості тільки, якщо це земельна ділянка, на якій знаходиться будівля або споруда, або земельна ділянка, яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму. Якщо наймачеві передається земельна ділянка в більшому розмірі, встановлення плати за неї регулюється земельним законодавством та не входить до орендної плати за будівлю або споруду.

Комунальні послуги (вода, газ, електрична енергія, опалення) як правило оплачуються наймачем зверх орендної плати за встановленими тарифами та фактичному споживанню.