Стаття 799. Форма договору найму транспортного засобу

1. Договір найму транспортного засобу укладається у письмовій формі.

2. Договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню.

Коментар:

Коментована стаття встановлює загальні правила щодо оформлення договору найму транспортного засобу. Так договір найму транспортного засобу незалежно від строку має бути укладений в письмовій формі. Коментована стаття не містить правил щодо недійсності договору найму в разі недотримання письмової форми. Єдине що для підтвердження факту укладення цього договору сторони можуть використовувати тільки докази, передбачені ст. 218 ЦК. Разом з тим, якщо укладається договір чартеру (фрахтування) морського судна, використовуватися можуть тільки письмові докази (ст. 204 Кодексу торговельного мореплавства України).

В певних випадках законодавство передбачає спеціальне оформлення використання транспортного засобу. Так відповідно до п. 15 Правил державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок, затверджених постановою Кабінету міністрів України N 1388 від 07.09.98 р., якщо власник транспортного засобу передав в установленому порядку право користування ним іншій фізичній або юридичній особі, їм видається підрозділами ДАІ тимчасовий реєстраційний талон на період дії документа, який підтверджує право користування.

Якщо будь-якою стороною договору найму транспортного засобу є фізична особа, такий договір підлягає нотаріальному посвідченню. Відповідно до п. 105 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 3 березня 2004 року N 20/5, договори про найм (оренду) або позичку транспортного засобу посвідчуються нотаріусами незалежно від місця їх реєстрації. Відповідно до ст. 220 ЦК України, в разі недодержання сторонами вимоги про нотаріальне посвідчення договору, він вважається нікчемним та не породжує правових наслідків.