Стаття 911. Права пасажира

1. Пасажир має право:

1) одержати місце у транспортному засобі згідно з придбаним квитком;

2) провозити з собою безоплатно одну дитину віком до шести років без права зайняття нею окремого місця;

3) купувати для дітей віком від шести до чотирнадцяти років дитячі квитки за пільговою ціною;

4) перевозити з собою безоплатно ручну поклажу у межах норм, встановлених транспортними кодексами (статутами);

5) зробити не більше однієї зупинки в дорозі з подовженням строку чинності проїзних документів (квитка) не більше ніж на десять діб, а в разі хвороби - на весь час хвороби;

6) відмовитися від поїздки, повернути квиток і одержати назад повну або часткову вартість квитка - залежно від строку здавання квитка згідно з правилами, встановленими транспортними кодексами (статутами);

7) отримувати повну та своєчасну інформацію про час та місце відправлення транспортного засобу за вказаним у транспортному документі (квитку) маршрутом.

2. Пасажир може мати також інші права, встановлені цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них.

Коментар:

1. В ч. 1 коментованої статті міститься приблизний перелік прав пасажира за договором перевезення пасажира. Так, пасажир має право: 1) одержати місце у транспортному засобі згідно з придбаним квитком; 2) провозити з собою безоплатно одну дитину віком до шести років без права зайняття нею окремого місця; купувати для дітей віком від шести до чотирнадцяти років дитячі квитки за пільговою ціною; 3) перевозити з собою безоплатно ручну поклажу у межах норм, встановлених транспортними кодексами (статутами); 4) зробити не більше однієї зупинки в дорозі з подовженням строку чинності проїзних документів (квитка) не більше ніж на десять діб, а в разі хвороби - на весь час хвороби; 5) відмовитися від поїздки, повернути квиток і одержати назад повну або часткову вартість квитка - залежно від строку здавання квитка згідно з правилами, встановленими транспортними кодексами (статутами); 6) отримувати повну та своєчасну інформацію про час та місце відправлення транспортного засобу за вказаним у транспортному документі (квитку) маршрутом та інше.

Відповідно до ч. 111 СВВТ СРСР, якщо пасажиру не надано місце згідно придбаного квитка, то перевізник зобов'язаний надати пасажиру, за його згоди, місце в іншому класі, навіть і більш високої категорії, не стягуючи доплати. Якщо ж пасажиру надано місце, вартість якого нижча вартості оплаченого ним місця, йому повертається різниця в вартості проїзду. Якщо неможливо надати місце на тому ж судні перевізник зобов'язаний за вимогою пасажира надати йому відповідне місце на іншому судні. При відмові пасажира від поїздки він може вимагати повернення сплачених за квиток грошей, за винятком випадків проїзду на приміських, міських і екскурсійних суднах.

Як зазначено в п. 2 коментованої статті, дитина до 6 років, якщо вона не займає окремого місця, перевозиться з дорослим пасажиром безплатно. При прямуванні більше однієї дитини до 6 років пасажир повинен додатково придбати дитячий квиток на кожне місце, займане дітьми, але не більше двох дітей на одне місце. А для перевезення дитини від 6 до 14 років (п. 3 коментованої статті) пасажир повинен придбати дитячий проїзний документ, який дає право на зайняття місця нарівні з дорослими пасажирами. При цьому, пасажир, який перевозить дитину до 14 років, повинен мати документ, який підтверджує вік дитини, і надавати його особам, які контролюють, під час посадки в поїзд та на шляху прямування. Крім того, діти до 14 років допускаються до перевезення тільки в супроводі дорослих. Щодо вартості проїзду для дітей за пільговою ціною, то вона становить 50 відсотків від вартості проїзду дорослого пасажира.

Відповідно до Правил перевезень пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, до ручної поклажі належать предмети і речі, незалежно від виду упакування, що легко переносяться і за своїми розмірами без труднощів розміщаються у вагонах на місцях, що призначені для розміщення ручної поклажі. Забороняється перевезення в ручній поклажі зарядженої (з набоями) зброї, смердючих, вогненебезпечних, їдких, отруйних, легкозаймистих, вибухових та інших речовин (крім випадків, передбачених спеціальними правилами), а також речей, які можуть зіпсувати або забруднити речі інших пасажирів. Кожний пасажир має право безплатно перевозити із собою у вагоні ручну поклажу вагою до 36 кг на повний, пільговий, безплатний проїзний документ і 15 кг на дитячий. При цьому, обов'язок турбуватися про цілісність та зберігання ручної поклажі, що перевозиться разом з пасажиром, покладається на пасажира. Однак провідники вагонів не звільняються від відповідальності вживати усіх залежних від них заходів для забезпечення схоронності поклажі пасажирів.

Відповідно до ст. 188 КТМ України, пасажир має право в будь-який час до відходу судна, а після початку рейсу - в будь-якому порту, в який судно зайде для посадки або висадки пасажирів, відмовитись від договору морського перевезення. При цьому, якщо пасажир відмовився від перевезення не пізніше терміну, встановленого Правилами перевезення, або не з'явився до відходу судна або не з'явився до відходу судна через хворобу, або відмовився до відходу судна від перевезення з цієї ж причини з пред'явленням відповідного документа або з причин, що залежать від перевізника, пасажиру повертається вся внесена ним плата за проїзд і провіз багажу. А при укладенні договору перевезення внутрішнім водним транспортом, при поверненні квитка до каси порту (пристані) не пізніше, ніж за 6 годин до відходу судна, пасажиру повертається повна вартість проїзду (ст. 111 СВВТ Союзу РСР).

Право пасажира на надання повної та своєчасної інформації та обов'язок її надати з боку перевізника, передбачається як п. 6 коментованої статті, так і в транспортних кодексах (статутах). Так, повітряний перевізник при виконанні регулярних перевезень зобов'язаний доводити до відома населення (клієнтури) через інформаційно-рекламні засоби маршрути і розклад польотів повітряних суден, пасажирські, вантажні та поштові тарифи, а також умови обслуговування пасажирів і клієнтури як на землі перед польотом і після нього, так і на борту повітряного судна в польоті (ст. 67 ПК України).

2. Транспортні кодекси (статути), інші нормативно-правові акти та правила, що видаються відповідно до них, надають пасажирам більше прав при перевезенні.

За договором залізничного перевезення пасажира та багажу пасажир має право на: а) безпечне і своєчасне доставлення до місця призначення, обслуговування під час перевезення згідно зі встановленими нормами; б) безплатне перевезення із собою 36 кг ручної поклажі; в) перевідправлення багажу, повернення багажу на залізничну станцію відправлення; г) оголошення цінності багажу (вантажобагажу) під час здавання його до перевезення в багажних вагонах; д) переоформлення проїзного документа на поїзд, який відходить раніше; е) перевезення із собою безплатно однієї дитини віком до 6 років; є) користування за окрему плату постільною білизною належної якості у всіх вагонах пасажирських та швидких поїздів (крім загальних вагонів); ж) поновлення проїзних документів - у разі прибуття поїзда до пункту пересадки пасажира із запізненням, що унеможливило посадку пасажира на поїзд, вказаний у проїзному документі; з) перевезення багажу від станції відправлення до станції видання багажу, розташованої за маршрутом прямування пасажира; і) зажадання від перевізника відшкодування за втрачений чи пошкоджений багаж або вантажобагаж; й) одержання на вокзалі чи у поїзді своєчасної та точної інформації про перелік послуг, які надаються, їхню вартість, інформації про розклад руху поїздів та ін.; к) перевезення з собою дрібних домашніх тварин, зокрема, собак, з дотриманням встановлених вимог; л) придбання у квитковій касі проїзного документа для проїзду на будь-який поїзд, у якому є вільні місця, до будь-якої станції за маршрутом руху поїзда; м) безперешкодного та безплатного користування до часу відправлення поїзда, вказаного у проїзному документі, залами чекання та іншими облаштуваннями на вокзалі, призначеними для пасажирів; н) поновлення чинності квитка (крім плацкарти) у певних випадках; о) переривання поїздки на шляху прямування поїзда з продовженням терміну квитка; п) повернення проїзного документа у будь-якому пункті продажу квитків у разі відмови від поїздки (п. 11.1 Правил перевезень пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України).

До основних прав пасажира при перевезенні автомобільним транспортом законодавець відносить право на: а) безпечне і якісне перевезення; б) висунення вимог до перевізника щодо виконання ним умов договору перевезення; в) безоплатне провезення однієї дитини дошкільного віку без надання їй окремого місця; г) безоплатне провезення ручної поклажі (не більше 30 кілограмів); д) перевезення із собою собаки в наморднику і з повідком за плату згідно з тарифом, дрібних звірів і птахів у клітках; е) перевезення в автобусах, не обладнаних багажним відсіком, багажу в кількості одного місця, а за наявності багажного відсіку - в кількості двох місць з оплатою згідно з тарифом; є) оголошення цінності багажу, посилки; ж) одержання від перевізника, водія, на зупинках, автостанціях (автовокзалах) інформації про послуги автомобільного транспорту загального користування; з) компенсацію заподіяної йому шкоди (п. 82 САТ УРСР; п. 27 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту).

У разі укладення договору перевезення пасажира та багажу річковим транспортом пасажир наділяється такими правами (п. 110 СВВТ СРСР): а) одержати місце на судні згідно з придбаним квитком; б) провозити з собою безоплатно одну дитину віком до 5 років без права зайняття нею окремого місця; в) перевозити з собою безоплатно ручну поклажу на водотонажному судні не більше 36 кг і на швидких суднах не більше 20 кг.