Стаття 983. Момент набрання чинності договором страхування

1. Договір страхування набирає чинності з моменту внесення страхувальником першого страхового платежу, якщо інше не встановлено договором.

Коментар:

Відповідно до положень коментованої статті для набрання чинності договором страхування необхідно здійснення страхувальником першого (або всього) страхового платежу (подібне положення міститься також у ч. 3 ст. 18 Закону "Про страхування"). Це означає, що сам факт підписання договору страхування не породжує жодних прав та обов'язків для сторін. В разі, якщо страховий випадок буде мати місце після укладення договору страхування, але до здійснення страхувальником першого страхового платежу, у страховика не буде виникати обов'язку здійснювати страхові виплати.

Разом з тим, зазначені положення є диспозитивними, отже сторони за своїм бажанням можуть домовитися про набрання ним чинності з іншого моменту, наприклад, з моменту підписання.

В окремих випадках, коли договір страхування має допоміжний характер, його чинність пов'язується із чинністю основного договору. Так, наприклад, відповідно до положень п. 9 постанови Кабінету Міністрів України від 12.10.2002 р. N 1535 "Про затвердження Порядку і правил проведення обов'язкового авіаційного страхування цивільної авіації", відповідальність перед авіапасажиром вважається застрахованою за наявності у пасажира авіаквитка з моменту його реєстрації та внесення до поіменного списку перевізника до моменту, коли він (пасажир) залишив перон аеропорту під наглядом уповноваженої особи повітряного перевізника. Тобто у випадку відмови пасажира від авіаперевезення не можна говорити, що мало місце відношення страхування.