Стаття 1101. Повідомлення про проведені операції

1. Якщо платіж та (або) акцепт не були отримані, виконуючий банк повинен негайно повідомити банк-емітент про причини неплатежу або відмови від акцепту. Банк-емітент повинен негайно повідомити про це клієнта, запитавши у нього вказівки щодо подальших дій.

У разі неотримання вказівок щодо подальших дій у строк, встановлений банківськими правилами, а якщо він не встановлений, - в розумний строк виконуючий банк має право повернути документи банку-емітентові.

Коментар:

Згідно зі статтею 26 Міжнародних правил з інкасо інкасуючі банки повинні повідомляти про стан справ у відповідності з такими правилами.

Всі повідомлення або інформація від інкасую чого банка банку, від якого було отримано інкасове доручення, повинні містити відповідні деталі, включаючи у всіх випадках номер для посилань банку-ремітента такий, який вказано в інкасовому дорученні.

Банк-ремітент зобов'язаний інструктувати інкасуючий банк щодо способу яким мають надаватися повідомлення. За відсутності таких інструкцій інкасуючий банк буде направляти відповідні повідомлення у спосіб на свій вибір за рахунок банка, від якого отримано інкасове доручення.

Інкасуючий банк повинен без зволікань направити повідомлення про платіж банку, від якого отримано інкасове доручення, із зазначенням окремо інкасованої суми або сум, утриманої комісії/або витрат, за наявності, та способу розпорядження коштами.

Інкасуючий банк повинен негайно направити повідомлення про акцепт банку, від якого отримано інкасове доручення.

Представляючий банк повинен спробувати з'ясувати причини неплатежу та/або неакцепту та відповідно інформувати про це без зволікань банк, від якого отримано інкасове доручення. Представляючий банк повинен без зволікань направити повідомлення про неплатіж та/або неакцепт банку, від якого отримано інкасове доручення.

Після отримання такого повідомлення банк-ремітент повинен надати відповідні інструкції щодо подальших дій з документами. Якщо такі інструкції не отримані представляючим банком протягом 60 днів після його повідомлення про неплатіж та/або неакцепт, документи можуть бути повернені банку, від якого отримано інкасове доручення, без якої-небудь подальшої відповідальності з боку представляю чого банку.