Стаття 111(19). Порядок подання заяви про перегляд судових рішень господарських судів

Заява про перегляд судових рішень господарських судів подається до Верховного Суду України через Вищий господарський суд України. До заяви повинні бути додані:

1) копії заяви відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі;

2) копії судових рішень, про перегляд яких подано заяву;

3) копії різних за змістом судових рішень, в яких має місце неоднакове застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах;

4) копія рішення міжнародної судової установи, юрисдикція якої визнана Україною, або клопотання особи про витребування копії такого рішення в органу, відповідального за координацію виконання рішень міжнародної судової установи, якщо її немає у розпорядженні особи, яка подала заяву, - у разі подання заяви про перегляд судових рішень з підстави, передбаченої пунктом 2 частини першої статті 11116 цього Кодексу.

До заяви додається документ про сплату судового збору. За подання і розгляд заяви на підставі, встановленій пунктом 2 статті 11116 цього Кодексу, судовий збір не сплачується.

 

Коментар:

 

Законодавцем у коментованій статті визначений перелік підстав, за наявності яких Верховний Суд України має право скасування постанов чи ухвал Вищого господарського суду України. Так, ска­сування постанови чи ухвали Вищого господарського суду України, що оскаржується, можливо на підставі:

невідповідності постанови чи ухвали Конституції України;

невідповідності постанови чи ухвали міжнародному договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України;

неправильного застосування Вищим господарським судом України норм матеріального права.