Стаття 64. Дії капітана судна у разі небезпеки загибелі судна

Якщо, на думку капітана, судну загрожує неминуча загибель, після вжиття всіх заходів для рятування пасажирів капітан дозволяє судновому екіпажу залишити судно.

Капітан залишає судно останнім після вжиття всіх можливих заходів для рятування суднового, радіо- і машинного журналів, карт цього рейсу, документів, цінностей.

У разі загибелі судна, куди б його екіпаж не було доставлено, капітан зберігає свої права і виконує обов'язки стосовно екіпажу.

Коментар:

Кожен член екіпажу повинен піклуватися про безпеку судна. Саме тому при виявленні будь-яким з членів екіпажу небезпеки, що загрожує людям, судну або вантажу, він повинен негайно повідомити про це вахтовому помічнику капітана (вахтовому механіку) та прийняти всі заходи для її ліквідації.

У випадку небезпеки для судна і людей капітан вживає всіх необхідних і можливих заходів для її усунення та всіма засобами, що є на судні. Якщо ж судну, на думку капітана, загрожує неминуча загибель і воно потребує допомоги, капітан зобов'язаний вжити всіх заходів для їх своєчасного отримання. Після прийняття всіх заходів до спасіння пасажирів капітан може дозволити екіпажу покинути судно.

Відповідно до ст. 106 Статуту служби на суднах морського флоту Союзу РСР капітан зобов'язаний забезпечити в першу чергу спасіння дітей, хворих, людей похилого віку. Залишаючи судно останнім, капітан попередньо приймає заходи до спасіння морських карт з нанесеною на них прокладкою і інших навігаційних документів, які відображають маневрування судна, а також суднового, машинного, радіотелеграфічного журналів, суднових документів. Положення ч. 2 коментованої статті відноситься до правового звичаю, оскільки такі правила поведінки історично склалися, передаються з покоління до покоління, багато разів застосовувалися в транспортному процесі.

У випадку загибелі судна, куди б його екіпаж не було доставлено, капітан зберігає свої права і виконує обов'язки стосовно екіпажу. Якщо екіпаж судна доставлений в іноземний порт, капітан повинен прийняти заходи до якнайшвидшої доставки його в один з українських портів.