Стаття 99. Направлення державного морського лоцмана на судно

У разі виклику лоцмана лоцманська служба зобов'язана негайно направити на судно державного морського лоцмана, сповістивши про це капітана судна. Якщо це зробити неможливо, лоцманська служба зобов'язана повідомити капітана судна про час, коли прибуде лоцман.

Державного морського лоцмана, який прибуває на судно для виконання своїх обов'язків, може супроводжувати особа, яка проходить підготовку для роботи на посаді лоцмана (стажист).

Коментар:

В коментованій статті йдеться про публічний характер послуг з лоцманського проведення суден. Отже, у разі виклику лоцмана, лоцманська служба зобов'язана негайно направити на судно державного морського лоцмана, сповістивши про це капітана судна. Якщо це зробити неможливо, лоцманська служба зобов'язана повідомити капітана судна про час, коли прибуде лоцман.

Державний морський лоцман направляється на судно лоцманською організацією на підставі заявки капітана судна і/або морського агента, уповноваженого судновласником. Якщо капітаном судна заявка на лоцмана подана в термін, зазначений в обов'язковій постанові, лоції або правилах плавання, і судно прибуло до місця приймання лоцмана (готове до виходу в море) в зазначений в заявці час, лоцман повинен прибути на судно в цей час. У разі неможливості прибуття лоцмана в зазначений час, лоцманська організація повідомляє капітана судна про інший час і місце прибуття лоцмана. У зв'язку з надзвичайними обставинами, що загрожують життю і здоров'ю екіпажу і/або пасажирів судна, безпеці судна, береговим спорудам, і/або при виникненні небезпеки для навколишнього природного середовища, заявка на лоцманське проведення приймається негайно і лоцман направляється на судно з першою нагодою.

Разом з лоцманом на судно може бути направлений лоцманський стажист.

На судні, що прибуло до місця приймання лоцмана, повинен бути піднятий прапорний сигнал Міжнародного зводу сигналів "Мені потрібен лоцман", а з моменту прибуття лоцмана і до його зняття із судна - "У мене на борту лоцман".