Стаття 100. Умови перебування державного морського лоцмана на судні

Капітан судна зобов'язаний забезпечити швидкий і безпечний прийом державного морського лоцмана і стажиста на борт судна і на період проведення безкоштовно надавати їм окреме приміщення і харчування нарівні з особами командного складу судна.

Коментар:

Капітан судна зобов'язаний забезпечити швидку і безпечну посадку/висадку лоцмана і лоцманського стажиста, не допускаючи при цьому пошкодження лоцманського судна. Під час приймання й висадки лоцмана і лоцманського стажиста капітан судна зобов'язаний підтримувати зв'язок із лоцманським судном і погоджувати з ним свої дії.

Засоби доступу лоцмана на судно (лоцманський штормтрап, механічний підйомник) повинні відповідати вимогам безпеки, встановленим у Конвенції про охорону людського життя на морі (1974/78) та відповідних резолюціях Міжнародної морської організації (ІМО): А.426 (1Х) "Пристрій для висадки і посадки лоцманів на великовантажні судна" від 15.11.79 і А.667 (16) "Пристрої для передачі лоцмана" від 19.10.89.

Лоцман має право відмовитися від висадки на судно у випадку, коли засоби доступу на судно (лоцманський штормтрап, механічний підйомник) не відповідають вимогам безпеки, встановленим цими резолюціями ІМО.

У випадку непогоди, коли неможливо висадити лоцмана з лоцманського судна на судно, що йде з моря, за узгодженням із капітаном останнього, лоцман може здійснити проведення способом лідирування до місця, де можна буде безпечно прийняти лоцмана на борт судна. Спосіб лідирування, за узгодженням із капітаном судна, може бути застосований і при виході судна з порту. При проведенні судна способом лідирування між судном, яке проводиться, і лоцманським судном повинен бути забезпечений надійний зв'язок.

У період перебування лоцмана і лоцманського стажиста на судні, капітан судна зобов'язаний безоплатно надавати їм окреме приміщення і харчування нарівні з особами командного складу.