Стаття 106. Лоцманський збір

Із суден, що користуються послугами державних морських лоцманів, справляється лоцманський збір, порядок справлення і розмір якого встановлюються центральним органом виконавчої влади в галузі транспорту за погодженням з центральним органом виконавчої влади з питань економічної політики. 

Коментар:

Справляння лоцманського збору надає відносинам з лоцманського проведення морських суден характеру оплатності.

Лоцманський збір характеризують наступні ознаки: обов'язковість та визначеність розміру законодавством. Порядок сплати та розміри ставок лоцманського збору регулюється наказом Мінтрансу України N 214 від 27.06.96 р. "Про затвердження Зборів і плат за послуги, що надаються суднам у морських торговельних портах України".

Лоцманський збір справляється з усіх суден, що заходять у порти (причали) України або прямують транзитом судноплавними водними шляхами. Лоцманський збір не справляється у випадках, якщо лоцманське проведення в даному районі не є обов'язковим (крім випадків, коли капітан морського порту установлює обов'язкове лоцманське проведення суден) або судно віднесено до категорії суден, що звільняються від обов'язкового лоцманського проведення.

Нарахування лоцманського збору проводиться з умовного об'єму судна у кубометрах. Об'єм судна менше 5000 куб. метрів вважається за 5000 куб. метрів.

Лоцманський збір включає в себе плату за плавучі споруди, які використовуються для доставки лоцмана на судно, що входить у порт, або зняття лоцмана із судна, що виходить з порту.

Так, наприклад, за лоцманське проведення суден, що прямують транзитом Керч-Єнікальським каналом, незалежно від часу доби, лоцманський збір справляється за ставками: 0,0455 долара США/куб. м - для суден у закордонному плаванні. За проведення по Азовському морю, незалежно від часу доби, - за ставками: 0,0352 долара США/куб. м - для суден у закордонному плаванні.

У суботні, недільні і святкові дні за календарем ставки не підвищуються. Для вантажних суден, які працюють на лініях закордонного плавання, відкритих у встановленому порядку, надається знижка у розмірі 20 відсотків від ставок зборів, які справляються за зовнішньопортове та внутрішньопортове лоцманське проведення.

При одночасному проведенні кількох суден лоцманський збір справляється з кожного з них за повною ставкою.

Підставою для справляння збору є лоцманська квитанція, виписана і засвідчена капітаном судна, або радіотелеграфне підтвердження судна.

Плата за відмову від послуг лоцмана, замовлених судном, а також за затримку лоцмана на судні справляється за спеціальними ставками.

Зобов'язання судновласника щодо сплати лоцманського збору та окремої винагороди за надання лоцманських послуг можуть здійснюватись морським агентом. Останній повинен мати відповідні на те повноваження судновласника (фрахтувальника або оператора) і перебувати в договірних відносинах з лоцманською організацією, яка надала ці послуги.

Лоцманська організація має право не надавати лоцманські послуги судну, що не оплатило лоцманський збір за попереднє лоцманське проведення.