Стаття 164. Право застави на вантаж

Для забезпечення вимог, зазначених у частині першій статті 163 цього Кодексу, перевізник має право застави на вантаж, що перевозиться.

Право застави припиняється у випадках:

1) видачі вантажу одержувачу;

2) задоволення забезпечених заставою вимог перевізника;

3) прийняття перевізником іншого належного забезпечення.

Перевізник має право в порядку, передбаченому законодавством, продати вантаж, що є предметом застави, попередньо повідомивши про це відправника або фрахтувальника, а також одержувача.

Із сум, виручених від реалізації вантажу, вимоги перевізника, зазначені в частині першій статті 163 цього Кодексу, задовольняються після оплати суднових витрат, витрат, пов'язаних із збереженням і реалізацією вантажу. 

Якщо суми, вирученої від реалізації вантажу, недостатньо для задоволення потреб, зазначених у частині першій статті 163 цього Кодексу, а також відсотків і збитків, заподіяних простроченням оплати, перевізник вправі вимагати від відправника або фрахтувальника суму, якої не вистачає.

Коментар:

Отримуючи від відправника вантаж для його наступного перевезення, перевізник згідно з ст. 164 КТМУ отримує право застави на вантаж. Це право спрямовано на забезпечення перевізником вимог, зазначених у ч. 1 ст. 163 КТМУ, а саме: відшкодування витрат, зроблених перевізником за рахунок вантажу; сплати провізної плати та внесення плати за простій судна у порту навантаження або у порту вивантаження, якщо це передбачено в коносаменті або іншому документі, на підставі якого перевозився вантаж; у випадку загальної аварії - внесення аварійного внеску або надання належного забезпечення. Перевізник має право в порядку, передбаченому законодавством, продати вантаж, що є предметом застави, попередньо повідомивши про це відправника і одержувача. Із сум, виручених від реалізації вантажу, вимоги перевізника задовольняються після оплати суднових витрат, а також витрат, пов'язаних із збереженням і реалізацією вантажу. Якщо суми, вирученої від реалізації вантажу, недостатньо для задоволення вищенаведених вимог, а також відсотків і збитків, заподіяних простроченням оплати, перевізник вправі вимагати від відправника суму, якої не вистачає.