Стаття 217. Реквізити договору лізингу судна

У договорі лізингу судна повинні бути вказані найменування сторін, мета договору, назва судна, рік побудування судна, його клас, вантажопідйомність або вантажомісткість, потужність двигунів, швидкість ходу і витрата пального, термін користування, після закінченні якого до лізингоодержувача переходить право власності на судно, розмір і термін внесення лізингової плати, місце і час передачі судна лізингоодержувачу та інші необхідні дані.

Коментар:

Коментованою статтею визначаються ті умови, які обов'язково повинні бути вказані в договорі лізингу судна. В свою чергу, ст. 6 Закону України "Про фінансовий лізинг" визначається, що істотними умовами договору лізингу є: предмет лізингу; строк, на який лізингоодержувачу надається право користування предметом лізингу (строк лізингу); розмір лізингових платежів; інші умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Тобто, вказаний в ст. 217 перелік не є вичерпним, в договорі лізингу судна можуть бути вказані і інші, характерні для певного договору умови.

Так, в договорі вказуються найменування сторін - судновласника та фрахтувальника та їх реквізити (адреси, засоби зв'язку тощо). Як відомо, визначення найменування сторін є обов'язковим реквізитом для будь-якого договору і не відноситься до його умов.

Мета або предмет договору є істотною умовою для будь-якого договору, в тому числі і для договору лізингу судна. Мета договору може бути визначена як в узагальненому вигляді, наприклад, для перевезення вантажів, так і більш детально, зокрема, для перевезення зерна, лісу, руди, палива тощо. В договорі може бути визначений вид морського промислу або науково-дослідної діяльності у випадках, коли судно планується використовувати для цих цілей.

Найменування судна є способом його індивідуалізації.

Оскільки лізинг як і чартер (фрахтування) відноситься до комерційного мореплавства, лізингоодержувача цікавлять експлуатаційні дані судна. Так, в якості експлуатаційних даних судна в договорі вказуються: рік побудови судна, його клас, вантажопідйомність або вантажомісткість, потужність двигунів, швидкість ходу і витрата пального тощо.

Важливою умовою договору лізингу судна є визначення терміну користування, після закінчення якого до лізингоодержувача переходить право власності на судно. Після закінчення цього терміну сторони мають право укласти договір купівлі-продажу предмета лізингу.

Розмір і термін внесення лізингової плати також визначається в договорі. Проте, якщо в договорі не буде встановлено періодичності внесення лізингової плати, то платіж здійснюється щомісяця у відповідності зі ст. 762 Цивільного кодексу України.

В договорі обов'язково повинно бути вказано місце і час передачі судна лізингоодержувачу. Цей час як і в договорі чартеру (фрахтування) судна визначається або вказівкою на період, в який судно повинно бути передано або поряд з датою в договорі вказуються години, в які слід передати або повернути судно. В договорі, як правило, вказується не відповідний порт, в якому судно повинно бути передано фрахтувальнику, а відрізок берегової полоси, в межах якої фрахтувальнику належить обрати порт приймання-здавання судна.