Стаття 229. Поняття договору портового буксирування

За договором портового буксирування буксировласник за винагороду здійснює ввід у порт або вивід з порту суден та інших плавучих об'єктів, виконання маневрів судна, що буксирується, швартовних та інших операцій у портових водах. 

Договір портового буксирування може бути укладено в усній формі.

Коментар:

Коментованою статтею дається визначення договору портового буксирування. Як вже зазначалося в коментарі до ст. 222 Кодексу основна відмінність цього договору полягає в тому, що при портовому буксируванні виконання маневрів судна здійснюється в портових водах (в тому числі ввід в порт або вивід з порту судна).

За загальним правилом договір морського буксирування укладається в письмовій формі. У відношенні договору портового буксирування законодавець зробив виключення - він може укладатися і в усній формі. Хоча зазвичай оферта у вигляді заявки на надання послуг буксирування направляється буксирній компанії капітаном судна або агентом судновласника і акцепт потупає в тому чи іншому вигляді, в ч. 2 коментованої статті врахований досвід портового буксирування і висока вірогідність укладання договору в усній формі. Однак, така суттєва умова договору буксирування як покладання обов'язків по управлінню буксирування на капітана буксируючого судна повинна бути підтверджена в письмовій формі (див. коментар до ст. 230).