Стаття 230. Управління портовим буксируванням

Управління портовим буксируванням здійснює капітан судна (об'єкта), що буксирується, якщо договором не встановлено інше. Угода про покладення обов'язків управління буксируванням на капітана судна, що буксирує, може доводитися тільки письмовими доказами.

Коментар:

За загальним правилом управління портовим буксируванням здійснює капітан судна (об'єкта), що буксирується. Проте, сторони договору буксирування можуть укласти угоду про покладання обов'язків управління буксирування на капітана буксируючого судна.

При цьому, якщо сам договір портового буксирування може бути укладений і в усній формі, угода про покладання обов'язків по управлінню буксируванням укладається виключно у письмовій формі. Якщо ж сторони порушили вимоги законодавства щодо письмової форми цієї угоди, доведення її наявності може здійснюватися тільки письмовими доказами. Тобто, в даному випадку, сторони не можуть посилатися на показання свідків.

Таке положення закону є виправданим, оскільки наявність угоди про покладання обов'язків по управлінню буксируванням тісно пов'язане із тим, на кого покладається відповідальність за шкоду, заподіяну при буксируванні судна.