Стаття 231. Обов'язкове користування буксирами

З метою забезпечення безпеки плавання в портових водах начальником порту може бути встановлено обов'язкове використання буксирів для входу, виходу і переміщення в акваторії порту, виконання маневрів, швартовних та інших операцій, а також визначено умови буксирування. 

Коментар:

Як вже зазначалося в коментарі до ст. 222 Кодексу, в деяких випадках може бути встановлене обов'язкове використання буксирів для входу, виходу і переміщення в акваторії порту, виконання маневрів, швартовних та інших операцій, а також визначено умови буксирування.

Як правило, такі вимоги стосуються великих за розмірами суден щодо яких виникає необхідність надання допомоги при здійсненні маневрів. Особливо це стосується тих портів, які мають обмежену акваторію. В будь-кому випадку, вирішення питання про те, для яких суден використання буксирів є обов'язковим, в яких випадках і за яких умов, покладається на начальника відповідного морського порту. Такі функції начальника порту закріплені також в ст. 78 Кодексу. В свою чергу, всі судна під час перебування в порту повинні дотримуватися режиму порту, що визначені діючим законодавством України та діючими в ньому правилами.