Стаття 253. Генеральний поліс

За окремою угодою (генеральним полісом) можуть бути застраховані всі вантажі, які страхувальник отримує або відправляє протягом визначеного терміну.

Коментар:

Коментованою статтею передбачається право страхувальника застрахувати всі вантажі, які він отримує або відправляє протягом визначеного терміну за окремою угодою, що отримала назву генеральний поліс. Такий договір, як правило, укладається організаціями, які мають справу із значним обігом товарів. Для таких організацій укладання по кожній окремій відправці товарів договору страхування є складним і клопітним. Саме для задоволення таких потреб використовуються генеральні поліси, основною перевагою яких є їх дія протягом тривалого терміну і розповсюдження на всі партії товарів, що отримуються страхувальником або ті, що ним відправляються.

Генеральний поліс відрізняється від страхового полісу, що передбачений ст. 244 Кодексу тим, що страховий поліс - це односторонній документ, що видається страховиком і підтверджує наявність одного договору страхування на певне вантажне відправлення. В свою чергу, генеральний поліс - це двосторонній документ, що підписується як страховиком, так і страхувальником і який засвідчує укладання договору страхування, який охоплює всі вантажі, які страхувальник отримує або відправляє протягом визначено терміну.